Germanii nu mai cer pensionare anticipată
Conform DPA, tot mai mulți germani cu vârste cuprinse între 63 și 67 de ani nu mai optează pentru pensionare anticipată. Vârsta standard de pensionare pentru cei născuți după 1964 este de 67 de ani. Iar pensionarea anticipată este posibilă începând cu vârsta de 63 de ani, dar cu o pensie redusă.
Datele arată că numărul persoanelor cu vârsta între 63 și 67 de ani care plătesc asigurări sociale și rămân active în câmpul muncii. Și, cel puțin în regim part-time, numărul a crescut constant, de la 1,31 milioane în 2020 la 1,67 milioane în anul precedent.
În 2022, aproximativ 1,52 milioane de persoane din această grupă de vârstă erau încă angajate.
Se cere majorarea vârstei de pensionare
Publicarea acestor cifre a fost un răspuns al guvernului de la Berlin la întrebările adresate de către partidul Die Linke (extrema stângă). Expertul pe probleme de pensii al acestui partid, Matthias W. Birkwald, a declarat că se cere constant majorarea vârstei de pensionare.
„Suntem constant martori la cereri de majorare a vârstei standard de pensionare și de eliminare a posibilității de a ieși la pensie la vârsta de 63 de ani, cunoscută sub numele de ‘pensionare flexibilă’. Cu toate acestea, rata de ocupare a persoanelor în vârstă este în continuă creștere”, a subliniat Birkwald.
În cadrul unei dispute de lungă durată cu privire la modul în care ar trebui să fie gestionată îmbătrânirea populației și lipsa de forță de muncă din Germania, sindicatele și partidele de stânga și-au exprimat opoziția față de propunerea de majorare a vârstei de pensionare, chiar și până la 70 de ani.
Germania impune contorul inteligent
În altă ordine de idei, tot în Germania, fiecare locuință ar trebui să poată obține un contor inteligent de măsurare a energiei electrice, începând din 2025. Ulterior, din 2032, noile sisteme ar trebui să fie instalate peste tot în țară.
Amintim că obligația de a instala contoare inteligente de energie electrică este reglementată de lege în Germania. Totodată, noul sistem inteligent de măsurare va înlocui treptat actualele contoare de energie electrică din 2025, potrivit legii privind digitalizarea tranziției energetice.
Contoarele vechi de electricitate cu carcasa neagră au numărat energia consumată mecanic. În schimb, cele noi măsoară digital consumul de energie electrică. De asemenea, acestea transmit datele înregistrate despre consumul de energie electrică digital către operatorul rețelei de energie electrică. Datele pot fi transmis și direct către proprietar.
Trebuie menționat că noul sistem va fi obligatoriu pentru toată lumea până în 2032. Acesta are mai multe funcții. Contorul inteligent poate înregistra consumul la fiecare 15 minute și îl transmite către operatorul de rețea.