Se iese la pensie mai devreme! Cine poate depune cererea la Casa de Pensii

pensionari, pensie, pensii

SURSA FOTO: Dreamstime

Cei care vor să obțină o pensionare pe motive de sănătate pot face acest lucru, dar procesul este destul de complicat. Cine sunt cei vizați mai exact și ce acte sunt necesare?

Bolile pentru care te poți pensiona din motive de sănătate

În România, procesul de pensionare din motive de sănătate este unul complicat și birocratic. În acest context, mulți români se confruntă cu dificultăți în acest demers. Potrivit legii, persoanele care doresc să se pensioneze anticipat din cauza unei afecțiuni medicale trebuie să îndeplinească anumite criterii și să facă dovada unei boli severe care îi limitează capacitatea de muncă.

Lista bolilor pentru care se poate obține pensia de invaliditate/boală include afecțiuni grave precum SIDA, neoplazii, tulburări psihice sau afecțiuni rezultate din accidente de muncă. Totuși, pentru a obține această pensie, este necesar ca persoana să fi cotizat cel puțin 15 ani, atât la pensie, cât și la asigurările sociale de sănătate.

Pentru cei care nu îndeplinesc această condiție, există posibilitatea ca o comisie de specialitate să analizeze cazul lor, luând în considerare și alte aspecte, cum ar fi pierderea unui membru sau auzului/văzului în urma unui accident de muncă.

Statistica este însă destul de îngrijorătoare când vine vorba de numărul persoanelor care cer pensionare din cauza bolilor psihice. Aceste cazuri sunt într-o creștere evidentă și sunt mereu analizate de o comisie de specialitate care face o anchetă înainte să dea un verdict.

Informaţii importante despre procesul de pensionare / SURSA FOTO: Dreamstime

Ce acte sunt necesare pentru pensionarea din motive de sănătate?

Cu toate acestea, birocrația și necesitatea unui număr mare de documente fac procesul de pensionare unul anevoios, scrie observatornews.ro.

Primul pas în acest proces este depunerea unei cereri la Casa Județeană de Pensii. De asemenea, ulterior, documentele necesare includ:

  • cartea de identitate și certificatul de naștere;
  • carnetul de muncă, carnetul de muncă pentru membrii CAP;
  • acte privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu;
  • actele de stare civilă;
  • livretul militar;
  • diplomă de absolvire a învățământului universitar;
  • adeverință din care să rezulte perioada studiilor;
  • adeverință privind sporurile cu caracter permanent;
  • adeverință privind condițiile de muncă deosebite sau speciale, etc.

Mai departe, autoritățile ar trebui să stabilească o comisie care să verifice dacă documentele respective sunt veridice şi suficiente şi dacă, într-adevăr, se impune ca solicitantul să fie pensionat pe caz de boală.

De asemenea, trebuie menționat faptul că, în unele cazuri, medicul expert poate recomanda un concediu medical în locul pensionării pe caz de boală, ceea ce poate prelungi și mai mult procesul pentru cei în nevoie.