Cum afli dacă și cât ai contribuit la fondul de pensii
Valoarea pensiei este influențată atât de stagiile de cotizare, cât și de suma efectivă contribuită la bugetul asigurărilor sociale. Astfel, este esențial să știi câți ani de contribuții ai acumulat.
Contribuția la bugetul asigurărilor sociale pentru pensii este cea mai mare taxă pe salariu din România, reprezentând 25% din salariul brut și fiind plătită direct de angajator.
Potrivit noii Legi a Pensiilor, aprobată în decembrie 2023, stagiile de cotizare se calculează și pentru perioada în care, deși ai fost angajat, angajatorul nu a virat efectiv contribuția la pensii. Totuși, pensia finală va fi calculată pe baza sumelor efectiv plătite la bugetul de asigurări sociale în perioada respectivă.
În esență, cu cât contribuția de 25% provine din salarii brute mai mari și pentru o perioadă mai lungă, cu atât pensia va fi mai mare.
Pentru anul 2024, nivelul minim al venitului în contractul de asigurare socială este de 3.700 de lei (echivalentul salariului minim pe economie, începând cu 1 iulie 2024), iar suma minimă datorată bugetului de pensii este de 925 de lei pe lună.
Este important să verifici dacă fostul sau foștii angajatori au plătit contribuțiile la pensii în perioada în care ai fost angajat. Datele primite de la Casa de Pensii nu indică sumele exacte contribuie, ci doar numărul stagiilor de cotizare și punctajul lunar și anual, evidențiind lunile și zilele lucrate.
Elementele esențiale în calculul pensiei
Elementele esențiale în calculul pensiei sunt stagiile de cotizare și valoarea punctului de pensie (care este de 2.032 de lei în prezent). Acestea se înmulțesc pentru a determina suma totală a pensiei tale.
Dacă ai perioade în care contribuțiile la pensii nu au fost plătite, nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece legislația permite achitarea retroactivă a contribuțiilor pentru o perioadă de până la 6 ani prin încheierea unui contract de asigurare cu aplicare retroactivă.
Conform ultimei modificări a Ordonanței 168 din 2020, care reglementează această posibilitate, poți încheia un astfel de contract până pe 31 decembrie 2024.
Această prevedere nu se aplică pentru perioadele în care erai deja asigurat în sistemul de pensii, de exemplu, dacă aveai un contract de muncă dar angajatorul nu a plătit contribuțiile. În acest caz, poți apela la instanță pentru a rezolva problema: fie pe baza legislației muncii (civilă), fie pe legislația penală, deoarece reținerea și neplata contribuțiilor obligatorii, inclusiv cele pentru asigurările sociale, sunt considerate infracțiuni.
Cerere scrisă pentru a afla istoricul contribuțiilor
În prezent, Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) și, implicit, Casele Județene de Pensii îți permit să verifici istoricul contribuțiilor online, după ce creezi un cont gratuit pe site-ul CNPP.
De asemenea, poți solicita istoricul contribuțiilor și în format fizic, depunând o cerere la unul dintre ghișeele Caselor Județene de Pensii sau ale Casei Municipiului București.
Pentru a verifica situația contribuțiilor tale în viitor, va fi mult mai simplu dacă ai creat deja un cont online, permițându-ți să obții informațiile dorite în doar câteva clickuri.
Procedura pentru crearea contului online este simplă, dar necesită o vizită fizică la sediul Casei de Pensii pentru a depune formularul de înregistrare.
Există opțiunea de a semna formularul și electronic, dar acest lucru necesită o semnătură electronică calificată, un serviciu disponibil contra-cost și utilizat mai frecvent de către oamenii de afaceri, manageri sau contabili.
Mai multe informații puteți afla aici.