Sunt obligați ca să nu piardă pensia. Se trimite document la Casa de Pensii. Termen, 30 septembrie

pensie, pensionari, recalculare pensie

SURSA FOTO: Dreamstime

Românii pensionari din diaspora trebuie să îndeplinească mai multe condiții. În cazul în care nu îndeplinesc cerințele, riscă să nu mai primească pensia pentru perioada muncită în ţară.

Legea arată că românii pensionari din diaspora trebuie să trimită certificatele de viaţă. Termenul limită este de 30 septembrie. În caz contrar, riscă să nu mai primească pensia pentru perioada muncită în ţară.

Românii pensionari din diaspora trebuie să trimită certificatele de viaţă

Prevederea se regăseşte în noua Lege a pensiilor. Aceasta introduce două termene anuale pentru expedierea acestor documente.

Până acum, certificatele de viaţă trebuiau trimise o singură dată pe an.

Termenul expiră la 30 septembrie

Termenul la care pensionarii, stabiliți în afara granițelor, pot transmite autorităților române competente așa-numitul certificat de viață începe de la 1 septembrie, odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor.

De asemenea, acesta expiră la 30 septembrie. Până acum, acest document trebuia să ajungă anual la casele teritoriale de pensii, până la finalul lunii decembrie.

Modificările apărute în legislația din domeniu impun ca în viitor certificatele de viață să fie transmise de două ori pe an:

  • până la 31 martie;
  • până la 30 septembrie.
SURSA FOTO: Dreamstime

Pensionarii demonstrează prin aceste documente că sunt în viață și au dreptul să primească pensie

Prin aceste documente, pensionarii demonstrează că sunt în viață și au dreptul să primească pensie. Ele se transmit către casele de pensii din proprie inițiativă, prin poștă, fax sau scanate prin e-mail.

Înainte de a fi expediate în țară, certificatele de viață trebuie semnate de pensionari în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu.

Celor care nu trimit documentele li se suspendă pensia

Celor care nu trimit documentele li se suspendă pensia. În cazul în care certificatul de viață ajunge după expirarea termenelor stabilite, plata pensiei se reia de la data suspendării acestor drepturi bănești, potrivit noi Legi a pensiilor.

Potrivit informațiilor publicate de CNPP, certificatul de viață trebuie semnat în fața unei autorități legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de ședere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.

Sintagma „autorități legale” se referă la instituții de pensii, autorități administrative locale, oficii consulare, notari publici, avocați, consilieri juridici, medici de familie de pe teritoriul statului de domiciliu, respectiv reședință, birouri ale Patronatelor cu care Casa Națională de Pensii Publice a încheiat Protocoale de Colaborare: Institutul Național de Asistență Socială (INAS) din Italia, Institutul Național Confederal de Asistență (INCA) din Italia și Institutul de Tutelă și Asistență a Muncitorilor (ITAL – UIL) din Italia, etc.

Modelul noului certificat de viață (RO/DE, RO/EN, RO/ES, RO/FR, RO/HU, RO/IT) a fost aprobat prin Ordinul Președintelui CNPP nr. 874/26.06.2024 privind reglementarea modalităților de certificare a copiilor documentelor care atestă vechimea în muncă realizată anterior datei de 1 aprilie 2001 și a copiilor documentelor care atestă perioadele asimilate, precum și a existenției beneficiarilor nerezidenți, publicat, la data de 09.07.2024, în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 651.

„Precizăm că beneficiarii nerezidenți aflați în plată pot utiliza, ca mijloc alternativ de verificare administrativă, și modelul anterior de certificat de viață (RO/ES, RO/IT, RO/EN, RO/DE, RO/FR)  prevăzut în Ordinul Președintelui CNPP nr. 865/29.11.2023”, informează CNPP.