Vești proaste pentru mai mulți pensionari din România. Recalcularea a adus nemulțumiri în rândul celor care au muncit în condiții speciale și în rândul persoanelor cu dizabilități. Aceștia acuză pierderi financiare și tratamente inechitabile comparativ cu alte categorii de beneficiari.
Noile reglementări au exclus de la majorări anumite categorii de pensionari care, deși au lucrat în condiții dificile, nu îndeplinesc toate cerințele impuse de lege.
Recalcularea a adus nemulțumiri pentru mai mulți pensionari
Printre principalele nemulțumiri se numără:
- Pensionarii din condiții speciale și deosebite: Cei care au lucrat mai puțin de 25 de ani în aceste grupe nu au primit puncte suplimentare sau bonusuri care să le compenseze eforturile.
- Persoanele cu dizabilități: Unele dintre aceste persoane au constatat o reducere a pensiei după recalculare, ceea ce a generat frustrări și sentimentul de discriminare.
- Prelungirea perioadei de muncă: Lucrătorii din zonele de radiații, de exemplu, trebuie să lucreze acum 22 de ani în zona I și 25 de ani în zona II pentru a beneficia de pensia aferentă, conform Federației Energetice. În plus, au fost introduse praguri minime de vârstă pentru pensionare, chiar dacă vechimea este îndeplinită.
Un aspect criticat este faptul că actuala lege nu mai recunoaște stagiile complete de cotizare
Un aspect esențial criticat de Federația Sindicatelor Energetica este faptul că actuala lege a pensiilor „nu mai recunoaște stagiile complete de cotizare” de care au beneficiat persoanele pensionate anterior datei de 1 septembrie 2024. Acest lucru a dus la diferențe majore în cuantumul pensiilor, chiar și între persoane care au lucrat în condiții similare, generând acuzații de discriminare și inechitate.
Totodată, pensionarii susțin că lipsa bonusurilor pentru grupele de muncă reprezintă o nedreptate majoră, având în vedere riscurile și condițiile grele de muncă pe care le-au îndurat.
Proteste anunțate împotriva noii legi a pensiilor
Nemulțumirile au culminat cu anunțarea unui protest organizat de Federația Sindicatelor Energetica, afiliată Blocului Național Sindical. Protestul este programat să aibă loc pe 20 noiembrie, în fața Ministerului Muncii, și are ca scop atragerea atenției asupra inechităților din sistemul de pensii și solicitarea unor modificări legislative care să repare aceste discrepanțe.
Federaţia Sindicatelor Energetica a oferit mai multe informații într-un comunicat.
„Tema protestului este reprezentată de noua lege a pensiilor, care a fost deja aprobată de Guvern și adoptată de Parlament, intrând în vigoare de la data de 1 septembrie 2024. Federația Sindicatelor Energetica consideră că această nouă lege a pensiilor pune în pericol lucrătorii din domeniul nuclear integrat și, anume: cei care activează în domeniul pulberii dioxidului de uraniu, respectiv fabrica Feldioara și cei care activează în fabrica de comubustibil nuclear Mioveni. Astfel, noua lege mărește stagiul de cotizare pentru aceștia și impune și un prag de vârstă de minim 45 de ani pentru pensionare”, a transmis Federaţia Sindicatelor Energetica.
Sindicaliștii solicită următoarele:
„Menținerea stagiului de cotizare si a condițiilor de pensionare pentru Zona I și II de expunere la radiații reglementat în legislația anterioară – astfel cum au fost recunoscute acestea dintotdeauna în legislația românească, de la recunoașterea lor inițială în 1990 și pana la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor”.