Creșteri semnificative la pensii. În ianuarie 2024, pensiile au fost indexate cu 13,8%, rata inflației pe anul 2022, marcând prima dată când, în același an, au avut loc atât majorări, cât și recalculări ale pensiilor. Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat în februarie că recalcularea a adus echitate și sustenabilitate în sistemul public de pensii, iar normele aplicabile au fost aprobate de Guvern la finalul aceleiași luni.

Peste 3,8 milioane de pensii au fost majorate în 2024 în urma recalculării

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, a atras atenția asupra impactului bugetar semnificativ al reformei. El a estimat că indexarea de 13,8% a pensiilor de la 1 ianuarie 2024 a generat un cost bugetar de aproximativ 15,5 miliarde de lei, reprezentând 0,9% din PIB, în timp ce recalcularea pensiilor aflate în plată a avut un impact de circa 10 miliarde de lei (0,6% din PIB) în 2024 și 33 de miliarde de lei (1,8% din PIB) în 2025.

„Noua lege a pensiilor îşi propune să corecteze inechităţi flagrante în sistemul public de pensii şi să ajute sustenabilitatea acestuia pe termen lung. Legea a beneficiat de o analiză de fundamentare realizată de Banca Mondială şi este înscrisă că jalon în PNRR. Există însă problema impactului bugetar pe termen imediat şi mediu. Adoptarea legii pensiilor survine în contextul unei execuţii bugetare foarte complicate în 2023, care este probabil a se încheia cu un deficit ESA (ce include amânări de plăţi) în jur de 6% din PIB. Anii următori vor fi marcaţi de necesitatea realizării corecţiei bugetare către un deficit de 3% din PIB, pentru a respecta cerinţele ieşirii din procedura de deficit excesiv, în care se află România. Şi ce contează mai mult, pentru a ţine sub control datoria publică şi avea o finanţare neproblematică pe pieţe”, afirma Daniel Dăianu, la începutul anului 2024.

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că reforma a urmărit creșterea echitabilă a pensiilor, iar normele aplicate garantează că niciun pensionar nu va pierde. Ministrul Muncii a completat că mecanismul introdus în lege asigură creșterea anuală a pensiilor fără a crea dezechilibre bugetare, eliminând pragul de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile.

pensii, pensie, pensia, pensionari, pensionară
SURSA FOTO: Dreamstime

Ciolacu a confirmat că deciziile de recalculare au fost emise conform planului, cu o majorare medie a pensiilor de 27%

Procesul de evaluare și digitizare a dosarelor de pensii a fost aproape finalizat până în mai 2024, ceea ce a permis recalcularea rapidă a acestora. La mijlocul lunii august, premierul Ciolacu a confirmat că deciziile de recalculare au fost emise conform planului, cu o majorare medie a pensiilor de 27%.

În ceea ce privește pensiile de serviciu, Guvernul a aprobat, în iunie 2024, norme metodologice pentru aplicarea Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor și a Legii nr. 47/1992 privind organizarea Curții Constituționale. Normele au stabilit condițiile de recalculare, vechimea considerată pentru pensii și actualizarea automată a acestora în funcție de indemnizația magistraților activi.