Indexarea pensiilor. Pensiile care nu vor fi majorate
De la 1 ianuarie 2025, pensiile românilor vor fi majorate cu 12,1% prin aplicarea unui mecanism de indexare ce ține cont de inflație și de creșterea câștigului salarial mediu brut. Totuși, circa 200.000 de pensionari se vor confrunta cu pensii înghețate, în ciuda acestei creșteri, din cauza regulilor de indexare care implică pensia recalculată.
Sindicalistul Dumitru Fornea a detaliat situația celor care vor fi afectați de înghețarea veniturilor, precizând că, deși pensiile majorității vor crește, există cazuri în care recalcularea pensiei inițiale aduce venituri mai mici decât pensia aflată în plată.
Fornea a explicat că pensionarii cu o pensie recalculată mai mică decât cea în plată actuală nu vor beneficia de această indexare până când noua valoare recalculată nu o va ajunge din urmă pe cea existentă.
Un exemplu este cel al pensionarilor din agricultură, care au pensii în plată de aproximativ 900 de lei, dar după recalculare s-au văzut cu pensii mai mici, de 700 de lei. Prin indexare, acești pensionari ar urma să primească o pensie de 1.281 de lei, în conformitate cu noua valoare stabilită.
În schimb, pentru pensionarii care au o pensie în plată de 1.500 de lei și o pensie recalculată de doar 1.100 de lei, indexarea nu va produce modificări, aceștia rămânând cu aceeași valoare în plată până când pensia recalculată va depăși nivelul actual.
„În primul rând, trebuie să înțelegem cu cât indexăm pe structura actuală a legii noi avem acea pensie în plată și pensia recalculată. Se spune că indexarea se face la pensia recalculată, în schimb, președintele Casei de Pensii a asigurat că se vor indexa toate pensiile la nivelul VPR-ului. Nu știm dacă este suficient să se facă indexarea doar la nivelul VPR-ului cert este că ceea ce s-a anunțat până acum, 10% rata inflației calculată și 2% câștig mediu, agricultorii au pensie în plata 900 de lei. Acești oameni la recalculare, am avut și oameni cărora le-a venit 700 de lei. Ei vor lua pensia indexată 1.281 de lei. Deci, toți acești oameni vor lua indexarea. Probleme vor fi pentru cei care au, de exemplu 1.500 lei, dar la recalculare le-a venit 1.100 lei. Aceștia vor sta pe loc pentru că dacă facem procentajele, sunt 500 de lei, nu poate să acopere diferența dintre 1.100 și 1.500. Conform legii, va sta pe loc până va ajunge să compenseze valoarea recalculată, cu valoarea în plată”, a declarat Dumitru Fornea la Realitatea.
Mecanismul de indexare explicat de Daniel Baciu
Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a explicat modul de aplicare al indexării anuale, subliniind că aceasta se bazează pe doi indicatori: rata medie a inflației și 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Acești indicatori sunt calculați anual și aplicabili tuturor pensiilor, conform legislației în vigoare.
CNPP așteptă încă cifrelor finale de la Institutul Național de Statistică (INS) privind inflația pentru a confirma definitiv rata de creștere a pensiilor.
Totodată, acesta a explicat că prevederile actuale indică foarte clar că indexarea se aplică doar pensiei recalculate, ceea ce înseamnă că unii beneficiari, cu pensii recalculate mai mici decât cele în plată, nu vor beneficia de creșterea procentuală imediată.
Ce presupune această majorare pentru pensionari
Majorarea de 12,1% a pensiilor va însemna o creștere reală pentru majoritatea beneficiarilor, în special pentru cei cu pensii mici și medii. Potrivit calculelor prezentate de Dumitru Fornea, pensia minimă va crește cu aproximativ 150 de lei, ceea ce oferă un suport mai mare pentru pensionarii cu venituri reduse, în special în contextul economic actual, caracterizat de o inflație ridicată.
Această creștere are rolul de a acoperi parțial creșterea prețurilor la bunurile de consum esențiale, însă pentru pensionarii care nu vor beneficia de indexare imediată, situația financiară va rămâne dificilă.