Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni prioritatea numărul unu pentru coaliția de guvernare. Aceasta vizează pragul de neimpozitare al pensiilor. Despre ce este vorba mai exact?
Marcel Ciolacu: Majorarea pragului de neimpozitare al pensiilor, prioritate pentru coaliția de guvernare
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni, la Parlament, că majorarea pragului de neimpozitare a pensiilor de la 2.000 de lei la 3.000 de lei va fi realizată printr-o lege adoptată de Parlament, nu prin Ordonanță de Urgență.
Această decizie face parte dintr-o strategie a coaliției de guvernare pentru a testa unitatea grupurilor parlamentare ale PSD și PNL.
„Cred că am vrut să testăm cât de unite sunt grupurile parlamentare ale PSD și PNL și sunt ferm convins că vor face față la această provocare. Va fi în vigoare de la 1 octombrie”, a spus premierul.
Marcel Ciolacu a explicat că s-a hotărât ca modificarea pragului de impozitare a pensiilor să fie realizată prin Parlament pentru a evalua solidaritatea și capacitatea de cooperare a grupurilor parlamentare din coaliție. Premierul și-a exprimat convingerea că parlamentarii PSD și PNL vor răspunde pozitiv acestei provocări, asigurând adoptarea legii în timp util pentru ca aceasta să intre în vigoare de la 1 octombrie 2024.
Ciolacu a subliniat că, în cazul în care Parlamentul nu reușește să adopte legea la timp, Guvernul are la dispoziție „instrumentul Ordonanței de Urgență” pentru a asigura implementarea măsurii.
Calendarul adoptării legii și declarațiile PSD
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat că proiectul de lege ar trebui să fie adoptat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis în maximum două săptămâni.
Romașcanu s-a arătat încrezător că procesul legislativ va decurge fără probleme, iar legea va fi în vigoare la timp, astfel încât pensionarii să beneficieze de noul prag de neimpozitare de la 1 octombrie.
Alte măsuri anunțate de premier
În cadrul ședinței de guvern de luni, Marcel Ciolacu a reafirmat că majorarea pragului de impozitare a pensiilor este „prima urgență” a coaliției PSD-PNL pentru această sesiune parlamentară. Guvernul dorește să ofere caselor de pensii timpul necesar pentru a pregăti sistemul astfel încât noua măsură să fie aplicată corespunzător.
Premierul a precizat, de asemenea, că deciziile de recalculare a pensiilor, care au dus la majorări, nu vor fi anulate. În plus, Guvernul pregătește un mecanism de compensare special pentru pensionarii nevăzători și cei cu dizabilități, asigurându-se că aceștia vor primi sprijinul necesar.
Un alt aspect important este legat de creșterea pragurilor de venituri, pentru a garanta că un număr cât mai mare de pensionari vor continua să beneficieze de tichete sociale pentru alimente și de compensarea prețului medicamentelor.
De asemenea, s-a decis că sumele rezultate din recalcularea pensiilor nu vor fi luate în calcul la stabilirea drepturilor pentru ajutorul de încălzire, ceea ce va permite pensionarilor să primească în continuare acest sprijin vital.