Românii care au muncit peste 35 de ani vor primi o majorare a pensiei de peste o mie de lei, începând cu 1 septembrie. Anunțul a fost făcut în exclusivitate la Realitatea PLUS de către Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii.

Baciu a prezentat la tablă modul de calcul al pensiei pentru un pensionar care a lucrat peste 45 de ani și care va beneficia de o creștere a pensiei de 1.317 lei.

2 milioane de pensionari nu vor primi mai mulți bani la pensie

Aproximativ 2 milioane de pensionari au primit vești deloc îmbucurătoare în ceea ce privește recalcularea pensiilor din luna septembrie. Deși nu vor înregistra o scădere a pensiilor, cei care primesc deja pensii minime nu vor beneficia de o creștere a acestora.

Vor exista și pensionari care vor avea parte de o îmbunătățire semnificativă a veniturilor primite de la stat. Conform analizei profesorului Petrișor Peiu, anumiți seniori vor beneficia de o creștere de până la 80% a pensiilor lor.

Conform analizei prezentate de profesorul Peiu, creșterea pensiilor nu va aduce beneficii tuturor celor care sunt în afara pieței muncii, în urma schimbărilor implementate începând cu anul 2024. Aproximativ 1,8 milioane de persoane sunt afectate de această situație, conform estimărilor.

Explicația constă în faptul că formula de calcul a pensiilor, care ia în considerare indicele de corecție și stagiul de cotizare, nu va aduce beneficii tuturor pensionarilor în această situație.

„Primul este indicele de corecție, care a fost maxim 1,41, este încă 1,41. Și celălalt este stagiul de cotizare, pleacă de la 15, dar, sigur, avem și 17, 25 și 35, să zicem, în cazul bărbaților, sunt cele mai frecvente.

Ce spune doamna ministru? Avem două persoane, una dintre ele a ieșit la pensie mai demult, când stagiul obligatoriu de cotizare era de 25 de ani. Alta, când acesta era de 35 de ani. Să zicem că ambele persoane au 50 de puncte.

Dacă împart 50 de puncte la 25, o să obțin, cum era până acum, 2 puncte de pensie. Dacă împart 50 de puncte la 35, o să obțin undeva la 1,5. Evident că pensiile erau diferite, până acum.

De acum încolo, ambele persoane vor avea 50 de puncte pe partea de contributivitate, și se va înmulți cu 81. Asta înseamnă că prima persoană, excluzând punctele de stabilitate, va rămâne la pensia la care este, pe când a doua va avea o creștere”, a explicat profesorul Petrișor Peiu, potrivit Realitatea.net.

Majorare cu 700 de lei a pensiei minime

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii și Solidarității Sociale, a explicat în detaliu cum milioane de români vor beneficia de o creștere a pensiei minime cu 700 de lei.

Potrivit afirmațiilor actualei ministrului al Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, se preconizează o majorare cu 700 de lei a pensiei minime. Conform noilor reglementări, persoanele care au avut un salariu minim pe economie și au muncit timp de 35 de ani ar urma să beneficieze de o creștere semnificativă a pensiei, aceasta crescând cu peste 80%, de la 1.281 de lei la 1.900 de lei.

Marius Budăi a detaliat că procesul de majorare a pensiilor va presupune o distincție între beneficiarii indemnizației sociale și cei cu pensie minimă, așa cum este cunoscută în comunicarea publică. Astfel, vor fi avuți în vedere cei cu un stagiu minim de cotizare de 15 ani, dar și cei care au lucrat cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani, nu doar cei care au avut salariul minim.