Ajutor pentru persoanele cu deficiențe auditive

Simona Bucura-Oprescu a anunțat, la Palatul Parlamentului, că persoanele cu deficiențe auditive care se vor pensiona ar putea beneficia de un coeficient de solidaritate și de puncte de sprijin, ca parte a unei soluții complementare la noua lege a pensiilor.
„Împreună găsim soluţii, astfel încât, complementar noii legi a pensiilor, ale căror efecte pentru comunitatea dumneavoastră le cunoaştem cu toţii, dar care are ca principal pilon contributivitatea, care vă menţine în continuare stagiile scurte de cotizare, dar faţă de care venim cu o soluţie discutată împreună cu reprezentanţii organizaţiilor non-guvernamentale reprezentative, inclusiv Asociaţia Naţională a Surzilor (ANSR), astfel încât să venim şi cu un coeficient de solidaritate, dar şi cu puncte de sprijin pentru cei din comunitatea dumneavoastră, care au muncit şi care datorită muncii dânşilor vor dobândi calitatea de pensionar”, a declarat aceasta.

Soluții pentru persoanele cu handicap grav

Totodată, Simona Bucura-Oprescu a exprimat satisfacția că, în acest an, a reușit să găsească soluții pentru persoanele cu handicap grav.

„Vă mulţumesc pentru faptul că anul acesta am reuşit împreună să găsim soluţii, astfel încât, pentru cei care sunt încadraţi în handicap grav, să nu avem doar majorarea cu Indicatorul Social de Referinţă, ci din iunie să existe şi acea majorare de 10% suplimentară, ceea ce este un pas înainte. Toate aceste drepturi se vor regăsi în legea specială în domeniu, Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, ceea ce reprezintă un angajament ferm pentru statul român”, a spus aceasta.

Oficialul a menționat, de asemenea, o reformă menită să asigure o protecție adecvată și o promovare reală a drepturilor acordate de statul român persoanelor cu nevoi speciale, care au cu adevărat nevoie de asistență. Aceasta vizează și anularea drepturilor acordate unor indivizi care profită „pe nedrept” de statutul persoanelor cu dizabilități.

„Facem în această perioadă o adevărată reformă şi, odată cu Sistemul Naţional Integrat de Management al Dizabilităţii, ne dorim ca dumneavoastră, cei care cu adevărat meritaţi să aveţi drepturi superioare în raport cu cele pe care le aveţi astăzi, fiindcă cu adevărat aveţi o nevoie specială, să aveţi o evoluţie a acestor drepturi, timp în care cei care folosesc statutul dumneavoastră pentru a avea drepturi pe nedrept să nu le mai aibă. Acesta este şi motivul pentru care intenţia noastră este ca reformele făcute până astăzi, şi care nu sunt puţine, inclusiv prin noua lege, Legea 100/2024, reforma asistenţei sociale, această reformă să o continuăm astfel încât dumneavoastră să aveţi, cu adevărat, o protecţie şi o promovare a drepturilor oferite de către statul român”, a conchis ea.

Asociația Națională a surzilor împlinește 105 ani de activitate

Miercuri, pe 25 septembrie, ministrul Muncii a participat la Palatul Parlamentului la Ziua Porților Deschise organizată de Asociația Națională a Surzilor, cu ocazia aniversării a 105 ani de activitate.
„Asociația Națională a Surzilor împlinește 105 ani, ceea ce înseamnă multe povești de viață, emoții, evoluție și destine. Este una dintre cele mai vechi asociații non-guvernamentale din țară. Vă mulțumesc pentru că anul acesta am reușit împreună să găsim soluții pentru ca persoanele cu #handicap grav să aibă două creșteri de venituri și să beneficieze de o creștere a indemnizațiilor de la 70% la 80% din indicatorul social de referință (ISR).
Împreună reușim să găsim soluții și pentru cei care sunt #pensionari sau vor dobândi calitatea de pensionari și au lucrat în condiții de handicap. Aceste drepturi vor fi incluse în Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Este un angajament ferm al statului român”, a declarat aceasta, potrivit unei postări pe Facebook a Ministerului Muncii.
Simona Bucura-Oprescu a anunțat că va continua reforma sistemului de asistență socială, subliniind că un proiect esențial în acest context este Sistemul Național Integrat de Management al Dizabilității.
În cadrul evenimentului, a fost difuzat filmul „Dragoste fără cuvinte”, care este primul scurtmetraj românesc ce are ca protagoniști persoane cu deficiențe de auz.
Tot miercuri, au avut loc prezentări despre formarea interpreților de limbaj mimico-gestual prin intermediul tehnologiei, precum și ateliere și proiecții care au vizat proiectele actuale și viitoare ale Asociației.
Prima organizație dedicată persoanelor cu deficiențe de auz din România a fost înființată pe 9 noiembrie 1919 și s-a numit „Asociația Amicală a Surdo-Muților din România”, avându-l ca patron pe Regina Maria. Alexandru Clarnet a fost ales ca prim președinte, iar printre membrii comitetului de conducere s-a numărat și prințul Henry Ghica, fiul surd al lui Constantin Ghica.