Pensionarii care vor lua 2.000 de lei în plus la recalculare! Cine sunt norocoșii

pensionari, pensii

SURSA FOTO: Dreamstime

Sunt pensionari care vor lua și 2.000 de lei în plus la recalcularea făcută după noua lege a pensiilor. Cine sunt aceștia, vă spunem în rândurile următoare.

Sunt pensionari care vor avea o majorare de 2.000 de lei la recalculare

Șeful Casei de Pensii a apreciat că există pensionari care vor primi creșteri și de 2.000 de lei la pensie. A reamintit principiile pe baza pentru recalcularea pensiilor.

Numărul anilor lucrați va conta cel mai mult atunci când se recalculează pensia. Cei care au muncit între 25 și 30 de ani primesc 0,5 puncte de stabilitate pentru fiecare an muncit.

Pensionarii care au muncit între 30 și 35 de ani mai primesc 0,75 puncte pentru fiecare an muncit. Cei care au muncit peste 36 de ani primesc câte un punct de stabilitate pentru fiecare an muncit peste această vârstă. Un punct (de referință) este evaluat la 81 de lei, conform legii pensiilor.

Daneil Baciu. SURSA FOTO: Facebook

Plecând de la această formulă, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a declarat la un post TV că unii pensionari pot primi și cu 2.000 de lei în plus la recalculare dacă au muncit mulți ani și pe un salariu mic.

„Cresc pensiile mici ale pensionarilor care au o lungă perioadă de contributivitate. Acei oameni care au realizat stagii suplimentare de peste 35 de ani, dar au avut salariul minim pe economie sunt avantajați”, a spus Baciu.

Majorarea este pentru cei care au avut salarii mici

El a exemplificat sectoare ale industriei în care s-a câștigat puțin, dar s-a muncit mult. A precizat că pensionarii din aceste sectoare vor beneficia de creșteri semnificative la recalculare.

„Sunt anumite sectoare din industrie unde, înainte de 1989 au fost salarii mici: industria alimentară, comerț, textilă unde salariile au fost foarte mici. Acești oameni vor beneficia de puncte de stabilitate, iar pensia – care în momentul de față este de 2.000 de lei – s-ar putea chiar dubla (o creștere de 2.000 lei n.red.).

Asta dacă a avut un stagiu de contribuție foarte mare, de peste 35 de ani. Acesta este principiul de bază care guvernează noua lege a pensiile”, a spus Baciu.

Șeful Casei de Pensii a subliniat că nu va exista aceeași creștere de pensie pentru toți beneficiarii.

„Nu avem o creștere fixă, în procent, ca la 1 ianuarie, când toate pensiile au crescut cu 13%. Recalcularea se face în funcție de istoricul profesional: vorbim de momentul ieșirii la pensie, legislația de la momentul respectiv, indicele de corecție care a fost foarte avantajos în ultimii 4 ani și jumătate. Nu va fi o creștere uniformă, liniară”, a explicat Baciu.

Un exemplu la care s-a referit Daniel Barbu s-a referit la o creștere de peste 2.000 de lei pentru un pensionar cu pensie mică.

Dacă un pensionar avea în 2020 pensie de 1.763 de lei, după recalcularea din 1 septembrie 2024 va fi: 39 de puncte realizate plus 0,5 (doi ani de armată X 0,25). La care se adaugă punctele de stabilitate (5 X 0,5 + 5 X 0,75 + 5X1) = 11,75 de puncte de stabilitate.

În total, pensia recalculată va fi 4.100 de lei brut, în jur de 3.800 lei net. Este o creștere de 2.100 lei la recalculare.