Persoanele cu dizabilități participă la un protest în Piața Victoriei
Luni, între orele 10:00 și 14:00, în Piața Victoriei, pensionarii cu dizabilități se vor alătura unui protest organizat de Federația Consiliul Național al Dizabilității din România.
Aceștia își exprimă nemulțumirea față de „reducerea pensiilor” cu procente ce variază „între 40% și 80%”.
Daniela Tontsch, președintele Consiliului Național al Dizabilității din România, a declarat că au fost anunțate persoane din toată țara ca participând la protest.
Ea a menționat că participanții sunt persoane cu handicap, cu afecțiuni grave, boli cronice și persoane imobilizate, care riscă probleme de sănătate. Din acest motiv, nu se poate aștepta o prezență masivă.
Totuși, ea a subliniat că, chiar și prezența unei singure persoane este semnificativă, deoarece indică o problemă majoră: persoanele cu dizabilități care au lucrat în condiții de handicap și au îndeplinit stadiul de cotizare contributiv prevăzut de lege se confruntă acum cu anularea recunoașterii acestui drept conform Legii 360.
În plus, pensiile recalculate ale acestor persoane sunt diminuate cu procente între 40 și 80%.
„S-au anunţat persoane din toată ţara (n.r.- că participă). Fac menţiunea că cei care protestează sunt persoane cu handicap, persoane cu afecţiuni grave, cu boli cronice, persoane imobilizate care expun unui risc din punct de vedere al sănătăţii. Prin urmare, nu ne putem aştepta la o prezenţă masivă.
Dar şi o singură persoană dacă este obligată să iasă în stradă şi să protesteze arată o mare problemă – persoanele cu dizabilităţi care au lucrat în condiţii de handicap şi care au îndeplinit stadiul de cotizare contributiv prevăzut de lege se confruntă acum cu anularea recunoaşterii acestui drept din Legea 360, iar pensiile recalculate ale acestor persoane sunt diminuate cu procente între 40 şi 80%”, a declarat Daniela Tontsch, preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România.
Pensia, un drept de proprietate
Conform acesteia, pensionarii cu dizabilități sunt privați de un drept esențial, având în vedere că pensia este considerată „un drept de proprietate.”
„Astăzi practic li se amputează un drept. Pensia este un drept de proprietate pe care aceşti domni guvernanţi vor să îl înlocuiască cu un ajutor social”, a spus Tontsch.
Președintele Consiliului Național al Dizabilității din România a relatat că, inițial, premierul a anunțat crearea unei legi separate pentru a remedia această inechitate. Ulterior, s-a înființat un grup de lucru la nivelul Ministerului Muncii.
Între timp, premierul a făcut o declarație în care a spus că va discuta cu Comisia Europeană și va corecta inechitatea afectând persoanele cu dizabilități, minerii și alte categorii vizate.
Vineri, Ministerul Muncii a transmis propuneri de modificare a Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, care ar putea duce la anularea unui drept câștigat în favoarea unui ajutor social.
Aceasta a subliniat că Legea 448 este diferită și că legea pensiilor reprezintă un drept câștigat, pe care nu se poate accepta să fie înlocuit cu un ajutor social.
„Iniţial, premierul a anunţat elaborarea unei legi distincte pentru îndreptarea aceste inechităţi. După care s-a înfiinţat grupul de lucru la nivelul Ministerului Muncii. Între timp a ieşit premierul cu declaraţia că va discuta cu Comisia Europeană şi va îndrepta această inechitate faţă de persoanele cu dizabilităţi, mineri şi alte categorii afectate.
Iar vineri noi am primit din partea Ministerului Muncii propuneri de modificare a Legii 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.
Vor să ne anuleze un drept câştigat şi să ne ofere un ajutor social. (…) Legea 448 este cu totul altă lege. Legea pensiilor este o lege care prevede un drept câştigat. Nu putem să acceptăm un ajutor social în locul unui drept câştigat”, a mai afirmat preşedintele Consiliului Naţional al Dizabilităţii din România.
Se anulează recunoașterea unui stagiu de cotizare contributiv
Reprezentanții consiliului sunt de părere că modificările recente aduse Legii nr. 360/2023 „elimină recunoașterea” unui stagiu de cotizare contributiv redus pentru persoanele cu dizabilități.
Într-un comunicat remis presei, s-a menționat că noua lege introduce o formulă de calcul bazată pe un stagiu uniform de cotizare de 25 de ani, fără a ține cont de stagiile reduse recunoscute anterior pentru persoanele cu dizabilități grave și accentuate.
Aceasta va duce la o diminuare semnificativă a pensiilor pentru aceste persoane.
De asemenea, s-a subliniat că persoanele cu dizabilități care se vor pensiona conform Legii 360/2023 și vor beneficia de stagiul redus de cotizare vor avea pensii mai mici decât indemnizația socială de 1.200 lei.
„Această lege introduce o formulă de calcul care are la bază aplicarea unui stagiu de cotizare uniform de 25 de ani, fără a ţine cont de stagiile reduse recunoscute anterior pentru persoanele cu dizabilităţi grave şi accentuate, ceea ce produce o diminuare semnificativă a pensiilor acestor persoane.
La fel de grav este că persoanele cu dizabilităţi care se vor pensiona în baza Legii 360/2023 şi vor beneficia de stagiul redus de cotizare, vor avea pensii mai mici ca indemnizaţia socială de 1.200 lei”, se arată într-un comunicat remis presei.