Pensionarii ce nu vor primi pensiile nici în septembrie, nici în octombrie. Există o soluție excepțională

pensii, pensionari, pensionar, pensia, pensie

SURSA FOTO: Dreamstime

Pensionarii care nu vor primi pensiile nici în septembrie, nici în octombrie. Recalcularea pensiilor afectează anumite categorii de seniori mai mult decât altele.

Este posibil ca acești pensionari să nu încaseze pensiile nici în septembrie, nici în octombrie

Cine nu va primi pensiile în toamnă. Dosarele recente de pensionare se confruntă cu întârzieri în efectuarea plăților din cauza volumului mare de muncă legat de recalcularea și revizuirea deciziilor de pensie, care ocupă în întregime activitatea caselor de pensii.

Prin urmare, pensionarii care au depus dosarele în luna august sau septembrie ar putea să nu primească pensia pentru aceste luni, deoarece documentele nu au fost procesate și înregistrate în sistem. Reprezentanții instituției recomandă ca persoanele afectate să se prezinte la ghișeele instituției pentru a putea recupera banii.

„Am oprit activitatea total, funcționăm doar cu înscrierile noi la pensie și, sigur sunt situații în care am ieșit din termen.

Din păcate, mai trebuie să mai subliniem, deși nu sună bine, am emis decizie de înscriere la pensie, dar pentru faptul că trebuie să să-i aplic și pasul 01/09/2024 nu o pot comunica la plată”, au declarat reprezentații caselor de pensii pentru Newsweek.

Chiar dacă aceste persoane au primit decizia privind recalcularea pensiei, există riscul ca acestea să nu primească plățile în această lună.

„Omul stă cu decizia în mână. Noi am luat măsura bine, la inițiativa Casei Naționale, prin care ni s-a trasat sarcina la toate casele de pensii, acolo unde omul este chiar în impas total (nu are bani n.red.), să găsim o modalitate de plată.

Și noi avem modalitatea să-i plătim din casierie, deși noi nu avem bani de pensii, însă legea ne permite, în situații excepționale, să plătim și pensii prin casierie.

Pensionarii pot fi plătiți în situații excepționale printr-un mandat poștal sau prin ordin de plată, direct în contul bancar al persoanei”, a declarat Maria Andronache, directorul Casei de Pensii Județene Iași.

Soluția care s-a găsit pentru plăți

Situația a fost adusă la cunoștința Casei Naționale de Pensii, care a dispus ca plățile să fie efectuate prin intermediul caselor teritoriale de pensii.

„O să vedem un sub ce formă le putem da banii pensionarilor, pentru că în luna septembrie clar nu vor încasa pensiile (cei care au depus recent dosarele de pensionare n.red.), iar în în luna octombrie deja e cu semnul întrebării.

Dacă vom avea programul pregătit care să treacă din legea veche în noua lege, o să mă opresc la pasul 1 septembrie și după aia să mă duc să-l comunic la plată pe legea nouă.

Este și un context dificil și pentru colegii de la informatică de la București, pentru că nu e atât de simplu să aplice o lege nouă, mai ales o lege care vine cu lucruri noi față de legea anterioară și lucruri bune”, au mai transmis reprezentații Casei de Pensii.

Cum se poate anula recalcularea pensiilor?

Pensionarii au la dispoziție și calea de atac prin instanță, dar aceasta implică costuri considerabile, inclusiv onorariul unui avocat și cheltuieli de judecată. Pentru a iniția un astfel de demers, pensionarul trebuie să depună o plângere în instanță în termen de 45 de zile, iar procesul poate dura până la doi ani.

Newsweek subliniază că, chiar dacă pensionarii depun o petiție și își conteste pensia în instanță, șansele ca decizia să fie modificată sunt minime. Acest lucru se datorează faptului că atât funcționarii, cât și judecătorii verifică doar corectitudinea aplicării formulei de recalculare a pensiilor.

Pentru a aduce schimbări semnificative, pensionarii ar trebui să conteste întreaga lege a pensiilor, dacă aceasta conține discriminări sau prejudicii. Contestația se poate face la Curtea Constituțională, care are autoritatea de a declara legea sau anumite părți ale acesteia ca fiind neconstituționale, ceea ce ar duce la anularea respectivei legislații.