Clasa politica e indignata de la dreapta la stanga si inapoi. Presedintele Constantinescu si liderii coalitiei sunt indignati. Fostul presedinte si partidul sau sunt, la randul lor, indignati de indignarea celor dintai. Valurile de indignare au fost provocate de un paragraf din proiectul legii privind impozitul global. Se spune acolo ca pensiile mai mari de 1,2 milioane lei vor fi impozitate incepand cu anul 2000. Ce mai freamat, ce mai vuiet! Imediat, de la Cotroceni a pornit un comunicat prin
Clasa politica e indignata de la dreapta la stanga si inapoi. Presedintele Constantinescu si liderii coalitiei sunt indignati. Fostul presedinte si partidul sau sunt, la randul lor, indignati de indignarea celor dintai. Valurile de indignare au fost provocate de un paragraf din proiectul legii privind impozitul global. Se spune acolo ca pensiile mai mari de 1,2 milioane lei vor fi impozitate incepand cu anul 2000. Ce mai freamat, ce mai vuiet!
Imediat, de la Cotroceni a pornit un comunicat prin care se solicita Guvernului sa lase pensionarii in pace. Petre Roman comunica si el ca datorita interventiei hotarate a PD-ului nu vor fi impozite pe pensii. Ministrul muncii si protectiei sociale zice ca nu o sa-i taxeze pe batrani. Vine si premierul la inceputul saptamanii cu promisiunea ferma ca nu va exista nici o poprire pe pensii. Opozitia, ca de aia-i opozitie, se opune din capul locului, atat la impozitul pe pensii, cat si la declaratiile reprezentantilor puterii, pe care le considera propaganda electorala.
Si pentru ca tambalaul sa aiba mot, sare ministrul electronist Muresan cu ideea de a nu se impozita nici veniturile din agricultura. Fete mari, politicienii nostri. S-au inrosit pana in varful nasului cand au citit proiectul prezentat de Finante.
Acum, in pragul alegerilor, au uitat ca Legea privind impozitul global a fost discutata si rasdiscutata, vreme de doi ani. Ca Uniunea Europeana a avansat bani si a trimis experti care au lucrat la proiect alaturi de reprezentantii Guvernului. Ca s-a parafat un memorandum cu sindicatele, unde se regaseste semnatura fiecarui ministru, memorandum ce stabileste clar ce si cat se impoziteaza. Ca fiecare membru al Guvernului a fost informat de catre ministrul finantelor ca din cele cinci milioane de pensionari, doar 148.000 – mai putin de 3%! -, au pensii mai mari de 1,2 milioane lei lunar, adica impozabile.
Circul este de abia la inceput. Pensionarilor li s-au promis de acum incolo indexari in pas cu inflatia, indiferent de bombaneala FMI. In urma unei recente decizii a Curtii Constitutionale, functionarii de la munca si protectie sociala trebuie sa recalculeze pensiile incepand cu 1990 si sa achite diferentele, la cei aflati inca in viata. Nici Guvernul de azi, nici cel ce va veni in 2000 nu au de unde plati banii promisi pensionarilor. Orice amploiat de la buget stie acest lucru dar isi tine gura cusuta.
Dupa zece ani de tranzitie, in lipsa de alte argumente, clasa politica incepe campania electorala cu promisiunea finala a lui Ceausescu: „Va mai dau 200 de lei.
Ioan Margarit