Preşedintele Federaţiei Naţionale „Solidaritatea” a Pensionarilor din România (FNSPR), Marin Iancu, a declarat joi că o majorare mai mică de 15% a punctului de pensie nu ameliorează viaţa pensionarilor şi nu poate fi acceptată. Tot azi a avut loc un miting de protest organizat în faţa Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale de două organizaţii de pensionari membre ale FNSPR.

„Se tot vorbeşte, prin ministrul demis al Muncii, de o mărire de 5%, 6%, până la 12%, dar observăm că acest lucru se tărăgănează de la o zi la alta şi se întinde pe o perioadă foarte mare, situaţie pe care noi pensionarii nu o mai acceptăm. Ori în condiţiile în care toată viaţa s-a scumpit, mai puţin de 15% creştere a punctului de pensie sau de indexare nu poate fi acceptată şi nu poate duce la o ameliorare a vieţii pensionarilor”, a declarat Marin Iancu, potrivit Agerpres.

Preşedintele FNSPR a subliniat că pensionarii au fost minţiţi în ultimii doi ani de guvernanţi, care nu au aplicat măsurile de mărire a pensiilor stipulate în legea pensiilor.

„Motivul temeinic al protestului de azi este viaţa deosebit de grea pe care o duc astăzi românii în general şi pensionarii în special. În ceea ce ne priveşte, nu putem accepta această târguială a guvernanţilor cu privire la indexarea pensiilor, cu privire la mărirea punctului de pensie. În ceea ce priveşte pensiile, practic am fost amăgiţi şi minţiţi în toată această perioadă a ultimilor doi ani de guvernare.

În ultimii doi ani nu s-a respectat legea pensiilor, în care este prevăzută o creştere a punctului de pensie care să ajungă la 45% din salariul mediu brut pe economie. Tot prin lege, şi aceasta nerespectată, se prevedea indexarea pensiilor anual, chestiune care a fost ignorată complet şi în mod conştient de guverne şi de preşedintele României”, a menţionat Marin Iancu.

Pensionarii au ajuns la limita subzistenţei

Totodată, acesta a atras atenţia că pensionarii au ajuns la limita subzistenţei, în contextul majorării tuturor preţurilor.

„Toată lumea ştie această tendinţă de escaladare a preţurilor, şi nu numai la facturile de gaze şi energie electrică, ci la toate elementele care contribuie la existenţa românilor. Absolut toate (se scumpesc), inclusiv alimentele. Ori, ne punem întrebarea: un pensionar care a muncit 35-40 de ani şi are până la urmă o pensie de 1.100, 1.500, cum poate supravieţui în aceste condiţii?

Asta vrem să se întâmple. Aşteptăm ca preşedintele României cât şi guvernanţii care urmează să conducă această ţară şi să-şi dea seama că s-a ajuns la limita subzistenţei, la limita suportabilităţii vieţii pe care o ducem”, a precizat Marin Iancu.

Pe de altă parte, reprezentantul organizaţiei de pensionari a solicitat Guvernului să consulte populaţie cu privire la introducerea certificatului digital, care vor afecta locurile de muncă ale oamenilor.

„Sunt discuţii interminabile legate de acest certificat verde. Este bine să se facă o consultare urgentă a populaţiei cu privire la valabilitatea acestui certificat verde, care afectează până la urmă locul de muncă al românilor şi în continuare şi viaţa românilor”, a încheiat Marin Iancu.

Totodată, preşedintele FNSPR a mai cerut includerea Federaţiei Naţionale „Solidaritatea” a Pensionarilor din România în Consiliul Naţional al Persoanelor Vârstnice. La miting au participat pensionari din Alianţa Europensionarilor din România Galaţi şi din Sindicatul Judeţean al Pensionarilor – Vâlcea, ambele fiind fondatoare ale Federaţiei Naţionale „Solidaritatea” a Pensionarilor din România.