Unităţile de îngrijire pentru bătrâni sunt peste mijloacele financiare ale unui număr tot mai mare de pensionari germani, conform unor date nepublicate încă ale Biroului Federal de Statistică.
Datele arată o creştere de 5% în 2010 a numărului persoanele care au avut nevoie de ajutor de la guvern pentru a-şi finanţa serviciile de îngrijire la bătrâneţe, costurile totale anuale pentru stat ridicându-se la 3,4 miliarde de euro.
Experţii văd în acest fenomen un motiv de îngrijorare. ‘Riscul de a ajunge la sărăcie din cauza nevoilor de îngrijire s-a amplificat în ultimii ani’, a spus Ulrike Mascher, preşedinte al VdK, asociaţie şi grup de lobby privind legislaţia socială.
Un set complet de servicii de asistenţă pentru un pacient în vârstă într-o unitate specializată este de 2.900 de euro pe lună, din care numai 1.500 de euro sunt acoperiţi de asigurarea de sănătate, potrivit publicaţiei citate. Situaţia dificilă este amplificată şi de faptul că pensiile nu au mai crescut de ani de zile.
Populaţia Germaniei îmbătrâneşte rapid, iar numărul persoanelor care au nevoie de ajutor din partea statului pentru a-şi acoperi costurile asistenţei ar urma să se dubleze şi să ajungă la 4,7 milioane până în 2050, ceea ce înseamnă că unul din 15 germani se va afla într-o astfel de situaţie. Însă, guvernul german ar putea ajunge să nu mai aibă capacitatea de a-şi ajuta financiar cetăţenii în vârstă, a atras atenţia FMI în acest an.
"Confruntaţi cu o urgenţă atât de mare, ar fi bine cel puţin să se ia în considerare forme alternative de îngrijire", a declarat Willi Zylajev, parlamentar german şi specialist în servicii de îngrijire.
Întrucât nu-şi mai permit să apeleze la unităţi specializate din ţara lor, un număr tot mai mare de germani în vârstă aleg să se mute în străinătate – în Europa de Est, Spania sau Thailanda – pentru ultimii ani de viaţă, acolo unde costurile sunt scăzute din cauza salariilor mici pentru angajaţii din domeniul asistenţei medicale.
Reprezentanţii din domeniul îngrijirilor medicale din Germania poartă în prezent discuţii privind o posibilă cooperare a companiilor de asigurări germane cu unităţi de îngrijire din străinătate pentru a face mai atractivă această opţiune, însă legislaţia germană interzice înţelegerile directe de subvenţionare a îngrijirilor medicale în străinătate.
O altă variantă discutată este aducerea unui număr cât mai mare de specialişti în asistenţă medicală din Asia şi Europa de Est pentru a lucra în Germania, a mai declarat Willi Zylajev.
Sursa: Agerpres