Vremea băbuțelor care își petrec ziua pândindu-și vecinii pe vizor ori a bătrâneilor care își omoară timpul jucând table în fața blocului a început să apună. Cel puțin în marile orașe se conturează o clasă medie și în rândurile seniorilor – oameni care, deși au peste 50, 60 sau chiar 70 de ani, au încă energia, dorința și, nu în ultimul rând, veniturile necesare pentru a duce o viață activă. În decembrie 2011, pensia medie a fost de 180 de euro (210 euro în cazul limitei de vârstă). Circa 665.000 de pensionari au încasat peste 350 de euro lunar (încă foarte puțin comparativ cu restul UE – în Italia, de pildă, pensia medie era, anul trecut, de 1.100 de euro). Luând în calcul, însă, că unii (în special din rândul celor cu trecut profesional peste medie) au și alte surse de venituri (economii, chirii, investiții), începe să se explice succesul de care se bucură, în ultimii ani, excursiile dedicate seniorilor.

„Nu prea mai avem locuri în aceste programe“, dezvăluie Alexandru Nedea, proprietarul agenției Terra World Tours. „În general, clienții provin din București și orașele mari și au, în cele mai multe cazuri, educație superioară, dar și venituri peste medie“, explică acesta. Nedea arată că seniorii preferă zonele mai calde și sunt dornici să viziteze cât mai mult, ceea ce înseamnă că majoritatea achiziționează și excursiile opționale. Deocamdată, în România acest tip de turism este, încă, un turism de nișă, însă Alexandru Nedea crede că există din ce în ce mai mulți oameni care au banii și, mai ales, timpul necesar să ia parte la astfel de programe. „Decât să stea hotelurile goale, mai bine funcționează o perioadă mai lungă, chiar și într-o ușoară pierdere, având în vedere avantajele indirecte atât pentru proprietarii unităților de cazare, cât și pentru stat“, consideră el.

Niciodată nu e prea târziu

Există, în același timp, tot mai multe programe care îmbină turismul cu educația. Mai exact, se combină vizitarea unor obiective turistice din străinătate și
cursuri variate, de la gastronomie la limbi străine. Mara Study Turism, de exemplu, oferă pachete de tip „travel and learning“ pentru persoanele de peste 40 de ani, la prețuri începând de la 250 de lire sterline pe săptămână în Marea Britanie, 550 de euro pe săptămână în Spania ori 641 de euro în Franța.
Pentru cei care doresc să se instruiască, dar nu vor să se îndepărteze prea mult de casă, există, mai ales în orașele mari, diverse cursuri și programe educaționale dedicate persoanelor de vârsta a treia.

În primăvara anului trecut, de pildă, fundația Student Plus din Timișoara a organizat Academia Seniorilor, unde s-au predat lecții de italiană, engleză, germană, spaniolă şi franceză, la prețul modic de 50 de lei de persoană. Tot anul trecut, pensionarii din zona Moldovei, dar și cei din Gorj ori Banat au putut lua parte, gratuit, la cursuri de inițiere în utilizarea computerului. „Am fost implicat într-un astfel de program și nu mi-a venit să cred cât de interesați și de atenți erau participanții, chiar dacă unii dintre ei aveau aproape 80 de ani. Își luau notițe, puneau întrebări și sunt convins că măcar jumătate din ei au ajuns să știe să folosească, măcar la nivel elementar, un calculator“, spune Pavel Pop, un student din Piatra Neamț.

În luptă cu vârsta

Dacă bunicii noștri mergeau la băi, pensionarii anilor 2000 vorbesc tot mai mult despre spa. TermalUM Spa din Timișoara, de pildă, are pachete și abonamente speciale pentru seniori. Reduceri pentru cei retrași din activitate sunt oferite și de complexul de natație „Universitas“ din Cluj-Napoca ori de piscina din cadrul complexului „Tâmpa“ din Brașov.

Tot pentru cei care nu se lasă doborâți de problemele vârstei a treia, Dance House organizează, în Capitală, cursuri de dans pentru persoanele cu vârste cuprinse între 55 și 80 de ani, la prețul de 10 lei pe ședință (cursurile au patru sau opt ședințe pe lună). Activități similare desfășoară Artasis dance Club din Brașov ori Școala de dans Bel Art din Iași. Tot în capitala Moldovei edilii au decis să ofere unele din punctele termice dezafectate unor cluburi ale pensionarilor, care s-au angajat, printre altele, să amenajeze acolo spații pentru practicarea unor sporturi, cum ar fi tenisul de masă.

Nici firmele de telefonie mobilă nu au neglijat acest segment de piață. În urmă cu aproape doi ani, Orange a lansat abonamentul Senior 6 – pentru 6 euro pe lună, pensionarii au acces la 400 de minute în rețea, 100 de minute către rețelele fixe, 50 de minute către alte rețele mobile și la un telefon mobil realizat special pentru vârsta a treia – taste mari, afișaj vizibil, sonerie puternică, un buton special SOS.

200 de euro poate costa, prin programele dedicate vârstnicilor, o săptămână pe malul Mediteranei în Spania, cu transport, cazare și masă incluse