Pensionarii nu pierd tichetele de alimente şi ajutoarele pentru încălzire. Ministrul Muncii a dat ordin

pensionara

SURSA FOTO: pixabay.com

Chiar dacă pensiile au crescut de la 1 septembrie, pensionarii își păstrează ajutoarele, anunță Ministerul Muncii. Prin intermediul unei postări pe Facebook, reprezentanții Ministerului au adus în discuție trei mari ajutoare pentru cei nevoiași.

Pensionarii își păstrează ajutoarele de la 1 septembrie

Pensionarii care vor beneficia de creșteri ale pensiilor în urma aplicării noii legi, începând cu 1 septembrie 2024, își vor păstra drepturile de protecție socială oferite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Aceștia vor continua să beneficieze de toate avantajele pe care le aveau anterior.

În ședința de luni, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență prin care s-a decis că majorările de pensii rezultate din recalcularea pensiilor nu vor fi luate în considerare la determinarea eligibilității pentru ajutoarele de încălzire și suplimentele pentru energie.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, a explicat că această măsură este esențială pentru a sprijini pensionarii care, în urma recalculării pensiilor, ar fi riscat să nu mai fie eligibili pentru măsurile de protecție prevăzute de Legea nr. 226/2021. Această lege vizează protejarea consumatorilor vulnerabili de energie, iar menținerea acestor drepturi este vitală pentru a asigura un nivel de trai decent pentru persoanele aflate într-o situație de vulnerabilitate.

”Această măsura are în vedere sprijinirea pensionarilor care prin recalcularea dreptului de pensie ar fi ieșit de sub incidenta aplicării prevederilor Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie.

Aceste categorii de persoane sunt într-o situație de vulnerabilitate, iar acest sprijin material este esențial pentru asigurarea unui trai decent”, a declarat ministrul PSD al Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

Ordonanța adoptată prevede și creșterea plafonului de venit pentru accesul la Programul de compensare cu 90% a prețului de referință al medicamentelor, de la 1.830 lei la 2.020 lei. De asemenea, s-a modificat limita veniturilor lunare până la care se acordă sprijinul material sub forma tichetelor sociale pentru produse alimentare și mese calde.

Astfel, limita veniturilor lunare pentru pensionarii și persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, care sunt și pensionari, va crește de la 2.000 lei la 2.210 lei. Această ajustare ține cont de rata medie anuală a inflației din 2023, comunicată de Institutul Național de Statistică, care a fost de 10,4%.

Graficul după care vor creşte pensiile

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat recent că recalcularea pensiilor din sistemul public, realizată prin Casa Națională de Pensii Publice, va aduce creșteri semnificative pentru o parte dintre pensionari. Potrivit comunicatului, peste 82% dintre pensionarii din sistemul public vor beneficia de o majorare a pensiei începând din septembrie 2024, în timp ce restul pensionarilor vor primi pensiile recalculat începând din ianuarie 2025.

Conform anunțului postat pe pagina oficială de Facebook a ministerului, mai mult de 3,8 milioane de pensionari vor observa o creștere a pensiei, cu o medie de 26,65%. Această majorare vine în completarea indexării de 13,8% aplicată la începutul anului, pe 1 ianuarie 2024, rezultând într-o creștere cumulată de peste 40% pentru majoritatea pensionarilor.

Un aspect important subliniat de minister este că niciuna dintre pensiile sau indemnizațiile sociale pentru pensionari nu va scădea în urma acestei recalculări, chiar dacă în decizia primită suma indicată este mai mică decât ultima pensie încasată. În aceste cazuri, se va menține cuantumul cel mai favorabil pentru pensionar, adică pensia în plată.

De asemenea, pensionarii care beneficiază de indemnizația socială, în cazul în care recalcularea indică o sumă mai mică de 1.281 de lei, vor continua să primească această sumă minimă.

„Recalcularea pensiilor s-a realizat pe baza a trei componente esențiale: punctele de contributivitate, punctele de stabilitate și punctele asimilate. Punctele de contributivitate, determinate de valoarea contribuțiilor plătite pe parcursul carierei, au avut cea mai mare influență asupra cuantumului final al pensiei.

Scopul Legii 360/2023 a fost recalcularea pe contributivitate și predictibilitatea pentru stagiile complete de cotizare care să asigure sustenabilitatea sistemului public de pensii”, explică specialiştii.

SURSA FOTO: adevarul.ro