Pensionarii sunt la capătul puterilor! Cer indexarea pensiilor în septembrie (DOCUMENT)
Federațiile naționale reprezentative ale organizațiilor de pensionari au trimis o scrisoare deschisă autorităților în care cer dispunerea mai multor măsuri, având în vedere scumpirea costului vieții. Organizațiile de pensionari reprezintă aproape 5 milioane de pensionari de asigurări sociale de stat.
Așadar, federațiile doresc ca procesul de recalculare a pensiilor să înceapă la finalul anului 2021, fără a se aștepta scanarea și transferarea în calculatoare a datelor din dosarele de pensii, aflate în custodia caselor teritoriale de pensii. În plus, se dorește indexarea pensiilor în luna septembrie 2021, având în vedere prevederile Legii în vigoare nr. 263/2010 pentru a se opri scăderea puterii de cumpărare, determinată de creșterea continuă a prețurilor la produsele alimentare de bază și a costurilor utilităților.
În aceeași scrisoare deschisă, se cere introducerea impozitului progresiv, cu cote rezonabile, pentru toate tipurile de venituri ce depășesc 4.000 de lei, subliniind că în toate statele UE se aplică acest impozit.
Stabilirea corectă a numărului real al pensionarilor
Scrisoarea deschisă trimisă către Klaus Iohannis, președintele Senatului, Anca Dragu, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, premierul Florin Cîțu și ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, mai prevede stabilirea corectă a numărului real al pensionarilor pe baza stagiului de cotizare. Este subliniat faptul că în statistica CNPP este menționat numărul de 230.000 de pensionari de invaliditate medicală gradul III, care sunt și salariați cu 4 ore de muncă și sunt considerați pensionari.
Se dorește modificarea actului normativ care permite ca ANAF să stingă datoriile provenind din contribuțiile de asigurări sociale plătite de angajați și nevirate la buget de unitățile debitoare.
Abrogarea Legii 411/2004
Pensionarii cer aborgarea Legii 411/2004 care prevede înființarea fondurilor de pensii obligatorii, administrate de firme private, subliniind că Pilonul II este eficient doar pentru administratorii fondurilor. Ei mai spun că fragmentarea contribuțiilor de asigurări sociale plătite de salariați din veniturile lor încalcă principiile în baza cărora este organizat și funcționează sistemul public de pensii.
Aceștia mai spun că angajații care doresc o a doua pensie pot să o obțină, conformându-se prevederilor Legii 204/2006 privind realizarea de pensii bazate pe conturi individuale, cu contribuție din veniturile proprii, voluntară și administrare privată.
Ei mai cer abrogarea dispozițiilor legale în vigoare care permit acordarea de fonduri unităților sanitare private din Fondul național al sistemului public de sănătate, ceea ce provoacă slăbirea sistemului public de sănătate și limitarea accesului la tratamente gratuire a populației, lipsită de resurse financiare.
Mai mult decât atât, în scrisoarea deschisă se arată că pensionarii doresc respectarea de către instituțiile centrale de stat a dispozițiilor art.1 din Legea 16/2000 privind realizarea dialogului social la nivel național cu reprezentanții organizațiilor pensionarilor și persoanelor vârstnice.
Scrisoare deschisă poate fi consultat aici.
Sursă foto: Dreamstime