Decizie importantă pentru pensionarii din România. Înalta Curte a arătat că Legea pensiilor nu exclude dreptul de opțiune între pensia de invaliditate și cea anticipată parțială. Trebuie, însă, îndeplinite anumite condiții.
Pensionarul de invaliditate poate opta pentru pensia anticipată parțială. El trebuie, însă, să îndeplinească anumite condiții. Legea pensiilor nu exclude dreptul de opțiune al pensionarului de invaliditate între pensia de invaliditate și cea anticipată parțială atunci când îndeplinește condițiile pentru aceasta din urmă.
Decizia a fost publicată joi în Monitorul Oficial.
Decizia luată de ÎCCJ
„În interpretarea şi aplicarea prevederilor art. 82 alin. (1), prin raportare la cele ale art. 79 alin. (1) lit. c) şi art. 65 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, nu este exclusă existenţa unui drept de opţiune între pensia de invaliditate şi pensia anticipată parţială la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru această din urmă categorie de pensie”, a arătat, în urmă cu o lună, ICCJ.
Judecătorii au răspuns, astfel, unei sesizări prin care i s-a cerut să se pronunțe dacă anumite prevederi din Legea nr. 263/2010 exclud existenţa unui drept de opţiune între pensia de invaliditate şi pensia anticipată parţială la data îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru această din urmă categorie de pensie.
Prevederile incluse în Legea pensiilor
Legea pensiilor stipulează că la data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă.
Pensionarii de invaliditate care au vârsta mai mică cu până la cinci ani faţă de vârsta standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare nu mai sunt supuşi revizuirii medicale.
Condițiile în care poate fi acordată pensia anticipată parțială
Pensia anticipată parțială poate fi acordată cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum şi celor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că pensionarul de invaliditate are opțiunea să aleagă între menținerea pensiei de invaliditate și statutul de pensionar anticipat parțial, în cazul în care a îndeplinit condițiile din lege pentru pensionare anticipată parțială.
Este valabil pentru toate persoanele care îndeplinesc anumite cerințe
„Faptul că, la data îndeplinirii condițiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă, fără a fi necesară vreo manifestare de voință din partea pensionarului în acest sens, nu poate fi interpretat ca o limitare a dreptului aceleiași persoane de a-și exercita dreptul de a beneficia de alte categorii de pensii, în măsura în care îndeplinește condițiile prevăzute de lege spre a beneficia de acestea. Prin urmare, în lipsa unei interdicții exprese a dreptului de a beneficia de pensia anticipată parțială, pensionarul de invaliditate poate solicita pensia anticipată parțială, renunțând, evident, la beneficiul pensiei de invaliditate și fără a avea beneficiul consacrat de art. 82 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 doar pentru ipoteza prevăzută la alin. (1), de acordare, din oficiu, a cuantumului celui mai avantajos. Nu este necesară consacrarea expresă a acestei posibilități, de vreme ce ea este deschisă tuturor persoanelor care îndeplinesc condițiile cumulative ale art. 65 alin. (1) din Legea nr. 263/2010”, se arată în decizia Înaltei Curți.