Pensiile vor crește cu 14%, ceea ce înseamnă o creștere reală pentru pensionari de cel puțin 10%. Anul acesta avem o inflație prognozată de 2,7%, iar în general coșul de consum al pensionarilor are o inflație puțin mai ridicată, fiind multe produse de bază, deci va fi o creștere reală pentru pensionari de minim 10%”, a transmis Tănase Stamule la B1 TV.

Oficialul susține că nu s-a mai întâmplat o astfel de creștere în trecut

Conform acestuia, „nu s-a mai întâmplat o astfel de creștere în trecut, deci 14% net, și anul acesta facem acest efort bugetar corect, tocmai pentru că este normal să creștem pensiile. Va fi și o creștere a pensiei minime, acea indemnizație socială, de la 710 lei, la 800 de lei, deci vor crește toate pensiile de toate felurile pe care le primesc pensionarii”.

Explicația oferită de Tănase Stamule

Tănase Stamule a fost întrebat dacă populația va primi cu scepticism creșterea pensiilor cu 14%, în contextul în care inițial se vorbea de o creștere cu 40%.

„Haideți, să fim corecți! Noi am avut o proiecție bugetară la începutul anului, în care, în Bugetul României, era pusă creșterea de 40%. Anul acesta avem o cădere economică de 4% și un deficit de 8,6%.

De ce? Trei luni am avut economia închisă și și astăzi o mare parte din economie nu funcționează la parametrii normali. Acest lucru a afectat încasările bugetare cu vreo 3% din PIB, deci 30 de miliarde de lei nu s-au mai încasat până astăzi la bugetul de stat sau nu se încasează, iar 2% din PIB sunt cheltuieli suplimentare ale bugetului de stat, cu combaterea pandemiei – de la pachetul economic, măsuri sociale șamd.

Plus că, trebuie să fim corecți, așa cum majoritatea țărilor din centrul Europei, vecinii noștri mai de la vest, au avut bugete pe 0 sau cu excedent, noi am pornit anul acesta cu un deficit de -3,6%, deci oricum marja fiscală a statului român a fost mult mai mică decât a celorlalte state”, a adăugat oficialul.