Cei mai mulți pensionari nu au fost mulțumiți de calculele din deciziile de recalculare, așa că au pornit către Casele de Pensii pentru a cere corecturi. Un pensionar din țară, însă, consideră că a primit prea mulți bani după recalculare. Drept urmare, el crede că banii nu i se cuvin, așa că și el a cerut o corectură.
Pensionarul care și-a refuzat pensia după recalculare
Rezultatele recalculării pentru primele două săptămâni au fost deja anunțate de către autorități, iar impactul asupra pensionarilor a fost semnificativ.
Aproximativ 60.000 de pensionari și-au exprimat nemulțumirea față de noile decizii de pensie, considerând că recalculările nu reflectă așteptările lor.
În plus, au fost identificate 3.000 de decizii care conțin erori, acestea urmând a fi revizuite suplimentar pentru corectarea problemelor identificate.
Cu toate acestea, unii seniori au mers la oficiile de pensii special pentru a refuza recalcularea pensiilor. O persoană a cerut chiar o revizuire, afirmând că i s-au acordat mai mulți bani decât era îndreptățită să primească.
„Am primit și eu hârtia cu decizia de recalculare. În cazul meu, particular, cred că mi s-au acordat niște bani pe care eu nu-i merit. Niște bani necuveniți, în chip firesc, trebuie să îi dai înapoi”, a spus, pentru Antena 3 CNN, pensionarul.
Problemele cu felul în care s-au realizat calculele
În cazul multor decizii de recalculare, perioada de cotizare este mai scurtă decât cea lucrată efectiv de pensionari.
Un pensionar a explicat că datele trecute pe decizia de recalculare nu sunt aceleași cu cele trecute pe talonul de pensie. El spune că a avut o penalizare de 300 de lei pentru pensionare anticipată, care acum s-a dublat. Același senior spun că nu ies calculele corect la recalculare.
„Am ieșit anticipat, mai am doi ani, am 63 de ani şi se iese cu penalizare. Am avut o penalizare de 300 lei la decizia trecută și acum s-a dublat penalizarea, deci am 600 lei și plus. Plus că nu ies socotelile, nu sunt ani…”, spune acesta.
60.000 de pensionari au mers la Casele de Pensii pentru a cere clarificări cu privire la deciziile de recalculare. Autoritățile anunță că aproape trei mii de decizii de recalculare vor fi revizuite.
Una dintre cele mai frecvente erori la aceste documente este subevaluarea stagiilor de cotizare.
Mii de decizii de recalculare nu au fost încă distribuite
În cursul zilei de marți, 3 septembrie, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, a anunțat că mai sunt decizii de recalculare care nu au fost trimise. El spune că este vorba despre 170.000 de astfel de documente care nu au fost distribuite către Poșta Română.
Șeful CNPP a explicat că acestea nu au fost trimite deoarece există situații în care pensionarii intră în sistem în luna august a acestui an.
„Mai avem şi nişte situaţii obiective la nivelul fiecărei case teritoriale de pensii cu privire la faptul că este vorba de 170.000 de decizii la nivel naţional care încă nu au fost distribuite.
Nu au fost efectiv trimise de către colegii mei de la casele de pensii spre Poştă, pentru că din start le-am oprit întrucât avem situaţii în care aceşti pensionari au intrat în sistem în luna august.
Ei trebuiau să primească întâi o decizie de pensie, conform Legii 263, şi ulterior vor trebui să primească o decizie de recalculare, conform Legii 360 pe 2023.
Avem cereri de recalculare, câteva mii de cereri de recalculare pe fiecare an, unde pensionarii lucrează, fie că lucrează după pensionare, fie că îşi adaugă diverse sporuri cu caracter permanent de data aceasta, nu nepermanent, care au fost prevăzute de Legea 263/2010.
Aceste cereri trebuie întâi soluţionate, conform vechii legislaţii, care a fost în vigoare până la 31 august şi după ce vor fi soluţionate, aducându-se numărul total de puncte cu aceste adeverinţe, ulterior va trebui să emitem şi decizii de recalculare conform noii legi”, a spus Daniel Baciu.