Într-un moment în care terenurile din parcurile industriale dezvoltate de autorităţile locale se dovedesc insuficiente pentru investitori, o companie imobiliară arădeană încearcă să profite de oportunitatea creată pe piaţă.

Compania care va administra Parcul Industrial UTA 2, unul dintre cele mai mari proiecte imobiliare din partea de vest a României, destinat în special companiilor din logistică şi industria uşoară, a fost înfiinţată în urmă cu două luni. Acţionarii UTA Arad Real Estate Development (ARED) vor să fructifice din plin în primul rând poziţia geo-strategică: viitorul parc industrial este situat pe drumul de centură Arad-Nădlac, la mai puţin de 45 de kilometri de vama Nădlac. „Am avut în vedere faptul că, după cum se ştie, Coridorul IV de transport pan-european include şi judeţul Arad, traseul complet al acestuia fiind Dresda-Nürenberg-Praga-Viena-Bratislava-Arad-Craiova-Bucureşti. Locaţia noastră are acces la toate drumurile naţionale care înconjoară oraşul, dar şi avantajul de a putea beneficia de forţa de muncă din întreaga zonă“, susţine Florin Moş, marketing manager al UTA ARED.

Investiţia, cifrată la peste 27 de milioane de euro, constă în dezvoltarea unui parc logistic întins pe 14,6 hectare de teren. Acesta va pune la dispoziţia investitorilor români şi străini atât hale industriale la cheie, spre vânzare ori închiriere, cât şi terenuri cu utilităţi, spre vânzare. Clădirile vor fi echipate astfel încât să poată asigura, printre altele, şi depozitarea alimentelor congelate ori refrigerate.

Cei care optează pentru achiziţionarea de terenuri în parcul industrial vor beneficia de toate utilităţile necesare: apă, gaz, curent electric, canalizare. Parcelele au suprafeţe între 8.000 şi 15.000 metri pătraţi şi sunt vândute cu puncte de branşare la utilităţi. În opinia managerului Florin Moş, deţinerea de către dezvoltator a titlului de parc industrial conferă un alt avantaj celor care vor să investească într-o asemenea locaţie. „Concret, aceasta înseamnă că firmele care îşi desfăşoară activitatea aici beneficiază de scutire de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri“, precizează Florin Moş.

Preţurile practicate în acest moment de către dezvoltatorul arădean variază în funcţie de valoarea adăugată a terenurilor. Astfel, terenul care dispune de utilităţi aduse la limita parcelei se poate achiziţiona la un preţ de 45-55 euro/mp. Cât priveşte halele, acestea costă 245-255 de euro pe metru pătrat, la vânzare, respectiv între 2,9 şi 3,9 euro pe metru pătrat, la închiriere.

Referitor la evoluţia preţurilor la imobiliare, Florin Moş este de părere că în circa 6-12 luni se va ajunge la un echilibru în zona de vest a ţării. „Mă refer la Arad, Timişoara, Oradea, în sensul că preţurile de vânzare şi închiriere ale spaţiilor industriale, comerciale şi rezidenţiale vor ajunge la un nivel apropiat de cele din estul Austriei”. Deşi nu a intrat pe piaţă decât de două luni, UTA ARED a reuşit să vândă peste 20.000 de metri pătraţi de teren şi să închirieze hale în suprafaţă de circa 3.000 de metri pătraţi. De asemenea, se află în tratative avansate cu o serie de companii de logistică interesate să se stabilească în zonă. Conform planului, perioada de dezvoltare a parcului industrial se întinde pe aproximativ un an şi cuprinde timpul necesar construirii infrastructurii şi halelor, precum şi finalizarea tuturor facilităţilor aferente.

Florin Moş mizează pe un randament de 25% al investiţiei în parcul industrial. În opinia acţionarilor, investiţia va fi amortizată în termen de şapte ani, pentru varianta de închiriere, respectiv într-un an, pentru cea de vânzare.

În 2007, UTA ARED a avut o cifră de afaceri de 1,5 milioane de euro, iar, pentru acest an, se estimează o majorare consistentă, până la nivelul de 2,25 milioane de euro.

Pe ce mizează dezvoltatorii de parcuri industriale

95-11920-18_florinmos_12.jpgSuprafaţa parcurilor industriale din România ar trebui să fie mai mare cu cel puţin 50% decât în prezent, pentru a acoperi cererile din partea companiilor străine pentru construcţia de unităţi de producţie, au declarat recent reprezentanţii Agenţiei Române pentru Investiţii Străine (ARIS), citaţi de Mediafax.

„În prezent, în România, există 41 de parcuri industriale, care totalizează circa 1.500 de hectare. În condiţiile în care există un număr tot mai mare de solicitări din partea investitorilor străini pentru amplasamente şi terenuri cu suprafeţe mari, de peste 100 de hectare, care să dispună de acces la reţelele de utilităţi, credem că ar fi necesar ca suprafaţa parcurilor disponibile să crească cu cel puţin 50%“, spune vicepreşedintele ARIS, Monica Bărbuleţiu.

Ea a adăugat că, deşi terenurile oferite spre închiriere sau vânzare în parcurile industriale sunt deseori mai scumpe decât cele situate în afara acestora, investitorii străini le preferă datorită faptului că au toate utilităţile necesare, implementarea proiectului fiind mai uşoară.

În opinia sa, autorităţile locale nu conştientizează avantajele aduse de constituirea parcurilor industriale pe terenurile pe care le au disponibile. „Autorităţile nu sunt dezinteresate, dar nu percep importanţa acestui lucru şi au alte planuri pentru aceste terenuri“, a precizat Bărbuleţiu.

Cele mai multe parcuri industriale sunt localizate în zona de centru, cu 14 facilităţi, Sud-Muntenia, cu zece parcuri, în restul regiunilor fiind localizate câte două, trei şi patru astfel de construcţii. n

Avantajele parcului industrial

Potrivit reglementărilor în vigoare, agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea într-un parc industrial beneficiază de scutire de la plata impozitului pe clădiri şi terenuri. De asemenea, companiile dintr-un parc industrial mai pot beneficia de reduceri de impozite acordate de administraţia publică locală, pe bază de hotărâri ale consiliilor locale sau judeţene, pentru bunurile imobile şi terenurile transmise în folosinţă, cât şi de alte facilităţi, ce pot fi acordate, potrivit legii, de administraţia publică locală.

CINE MAI INVESTEŞTE ÎN PARCURI

• Cefin Real Estate va construi în următorii doi ani, în parteneriat cu fondul de investiţii Valad – fostul Teesland iOG, între cinci şi şapte parcuri industriale în oraşe cu peste 100.000 de locuitori, investiţia medie pentru un proiect fiind de circa 70 de milioane de euro.

• Flavus Investiţii, firmă care a cumpărat, în vara anului trecut, platforma industrială Tractorul Braşov, a anunţat că are în plan dezvoltarea unui parc industrial.

• CTP Invest, (din Cehia) cu activităţi în domeniul imobiliar, va investi până în 2009 circa 100 de milioane de euro pentru dezvoltarea unei reţele de parcuri de logistică şi industriale, primele proiecte urmând să fie construite la Borş, Cluj şi Piteşti, a anunţat, anul trecut, compania.

• În apropierea municipiului Cluj-Napoca au fost dezvoltate trei parcuri industriale, Tetarom 1, Tetarom 2 şi Tetarom 3 (de la Jucu, locaţia aleasă de Nokia).

PROIECTE DE 92 DE MILIOANE DE EURO

În afară de Parcul industrial UTA 2, în prezent, UTA ARED derulează încă trei proiecte imobiliare: un parc de servicii (hale destinate firmelor din domeniul industriei uşoare, comerţului şi serviciilor), în valoare de 41 milioane de euro, un ansamblu rezidenţial format din 16 blocuri de locuinţe, în valoare de 44 de milioane de euro, respectiv un complex rezidenţial cu două blocuri, în valoare de şapte milioane de euro.

ACŢIONARI

Conform Registrului Comerţului, acţionarii UTA Logistic Park SRL sunt UTA SA (50%) şi Nagy Gabriel Mihai (50%). UTA SA mai deţine participaţii majoritare la alte şapte societăţi, printre care Dezvoltări Imobiliare UTA SRL, Parc Industrial UTA SRL şi Globe Codlea SRL. Acţionarii UTA SA sunt Codlea Arctic SA (49,6%), Parc Industrial Nord SA Arad (45,4%), UTA Sys SRL (4,79%), restul acţiunilor fiind deţinute de mai multe persoane fizice. Codlea Arctic SA este unul dintre acţionarii Imotrust SA Arad, un dezvoltator imobiliar înfiinţat în semestrul al doilea al anului 2006 prin fuziunea a şase firme. În mai 2007, Morgan Stanley, a doua mare bancă de investiţii la nivel mondial în funcţie de valoarea de piaţă, a cumpărat un pachet de 6% din acţiunile Imotrust Arad.

Preturile de la ARED
(euro/mp)

Vânzare teren cu utilităţi 45-55
Vânzare hale industriale 245-255
Închiriere hale 2,9 – 3,9

Capital – Editia nr.12, data 26 martie 2008