70.000 de turişti au ales pensiunile pentru petrecerea Paştelui, potrivit Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC). La ora actuală, în România sunt circa 5000 de pensiuni, iar capacitatea totală de cazare este estimată la aproximativ 100.000 de locuri. Gradul de ocupare pentru Paşte a ajuns la 70%.
Cele mai solicitate regiuni sunt Maramureş, Neamţ, judeţul Braşov (Bran-Moieciu, Fundata, Râşnov) şi nordul Olteniei, cu un grad de ocupare de peste 80% pentru fiecare. Au fost solicitate şi zone precum Mărginimea Sibiului, Munţii Apuseni (Albac, Arieşeni), Delta Dunării sau Clisura Dunării (Dubova, Eşelniţa).
“Este normală preferinţa românilor pentru pensiunile din sate, în special în perioada de Paşte, atunci când dorim cu toţii să beneficiem de un mediu liniştit, cu tradiţii, alături de familie. De altfel, de Paşte, turismul rural reprezintă, în continuare, prima opţiune turistică a românilor pentru ţara noastră”, a spus Maria Stoian, preşedinte fondator ANTREC.
Ca lungime a sejurului, mulţi turişti au ales mai mult de 3 nopţi de cazare pentru regiuni mai îndepărtate sau mai izolate, precum Maramureş, Neamţ sau Delta Dunării. Cea mai căutată zonă de relief a fost cea submontană. În medie, un sejur de 3 nopţi cu demipensiune s-a încadrat în intervalul 450 – 600 lei de persoană, putând fi personalizat în funcţie de preferinţele turistului privind posibilităţile de agrement, tipul de masă.
S-a diversificat mult agrementul. Turiştii cu spirit de aventură pot practica raftingul pe râuri precum Bistriţa, Jiu sau Arieş, ciclism, beneficiază de programe de picnic (inclusiv în Delta Dunării). Pensiunile au pregătit pentru turişti, în funcţie de numărul de nopţi pentru care au optat, pachete de servicii cu picnicuri în natură, servicii tip spa/relaxare, închiriere biciclete, propuneri drumeţii.
De asemenea, cei mai mulţi turişti străini care au ales România în perioada de Paşte au optat, de asemenea, pentru turismul rural. De exemplu, în Bihor sunt mulţi turişti maghiari şi polonezi (ţinând cont că în acest an a coincis, ca dată Paştele ortodox cu cel catolic şi protestant), iar în Maramureş, francezi, italieni, britanici.