Pensiunile, printre investiţiile de criză la români

Românii continuă să construiască pensiuni turistice, în acest sens accesând tot mai multe fonduri europene. Într-o lună, au fost depuse 388 proiecte europene pentru construcţia de pensiuni şi cabane. Astfel, în luna iulie, Oficiile Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit au primit 590 de cereri de finanţare cu o valoare totală (finanţare publică şi privată) de peste 159 milioane euro pentru Măsura 313 “Încurajarea activităţilor turistice”

Românii continuă să construiască pensiuni turistice, în acest sens accesând tot mai multe fonduri europene. Într-o lună, au fost depuse 388 proiecte europene pentru construcţia de pensiuni şi cabane.

Astfel, în luna iulie, Oficiile Judeţene de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit au primit 590 de cereri de finanţare cu o valoare totală (finanţare publică şi privată) de peste 159 milioane euro pentru Măsura 313 “Încurajarea activităţilor turistice”.

“Dintre acestea, cele mai multe solicitări, 388 cereri de finanţare, în valoare de 119 milioane euro, se referă la componenta structurilor de cazare (pensiuni, cabane), iar 162 de cereri, cumulând 28 milioane euro, vizează componenta legată de finanţarea centrelor de informare turistică.

Pentru această sesiune au fost disponibile fonduri în valoare de 136 milioane euro. Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect de încurajare a activităţilor turistice este de 200.000 euro”, se arată într-un comunicat al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit.

Contracte semnate pentru proiecte în valoare de104 milioane euro

Până în prezent, pentru Măsura 313 au fost depuse 1.401 cereri de finanţare conforme cu o valoare totală de 243,15 milioane euro. Dintre acestea, 634 proiecte, în valoare 115,52 milioane euro, au fost selectate pentru a primi finanţare. Până în prezent, APDRP a încheiat contracte de finanţare cu 594 de beneficiari, valoarea publică a acestor contracte însumând peste 104 milioane euro.

Obiectivul general al acestei Măsuri este dezvoltarea activităţilor turistice în zonele rurale care să contribuie la creşterea numărului de locuri de muncă şi a veniturilor alternative, precum şi la creşterea atractivităţii spaţiului rural.

Beneficiarii eligibili sunt micro-întreprinderile, dar şi persoanele fizice neînregistrate ca agenţi economici care se vor angaja ca până la data semnării contractului de finanţare să se autorizeze. De asemenea, beneficiari eligibili pot fi şi comunele.