Controale pe Valea Prahovei

Ministrul Economiei și Turismului, Radu Oprea, declară că verificările efectuate de autorități în zona Văii Prahovei arată că, în plus față de cele peste o mie de unități de cazare clasificate, există „multe altele” unități care nu sunt clasificate ca fiind turistice.

Ministrul anunță că planul de control al ministerului se va concentra pe identificarea acestora. El spune că o unitate turistică nu poate funcționa legal dacă nu este clasificată.

”Este, în acest moment, un control care este gestionat de către Prefectul judeţului Prahova, există, de asemenea, Comandamentul de iarnă în care ANPC este prezent în toată zona superioară a Văii Prahovei.

Sunt controale, sunt rapoarte pe care le fac în timp real, însă din constatările celor de la ISU – şi acesta este un lucru care va intra în planul de control al Ministerului Turismului – s-a constatat că sunt 1.057 de unităţi clasificate, de toate felurile, cu cereri de clasificare, dar că, în mod real, ar fi în teren multe alte unităţi care nu sunt clasificate”, a declarat Radu Oprea, vineri seară, într-o intervenţie telefonică la B1 Tv.

Ştefan Radu Oprea
Radu Oprea / SURSA FOTO: Facebook

Unitățile de cazare nu au voie să funcționeze fără clasificare

El a indicat că unitățile de cazare neclasificate nu au dreptul să funcționeze în mod legal, iar în această situație, verificările ministerului:

  • se vor concentra pe identificarea acestor unități de cazare care operează ilegal
  • vor încuraja aceste entități să se conformeze normelor legale

”Din punct de vedere legal nu au voie să funcţioneze neclasificate, aşa că planul de control al Ministerului Turismului va fi axat pe această chestiune, de a identifica pe cei care funcţionează neclasificaţi, aplicăm amenzile de rigoare, îi îndrumăm cum se pot clasifica în conformitate cu legea”, a adăugat ministrul Radu Oprea.

Unitățile de cazare trebuie să se conformeze legii

El a afirmat că le-a reiterat modul în care trebuie să se conformeze legilor, le-a comunicat că vor fi tratați cu fermitate în timpul verificărilor, dar au așteptări ca aceștia să se conformeze cerințelor legale. Aceasta a fost exprimarea ministrului Economiei și Turismului, Radu Oprea.

”Le-am explicat încă o dată cum trebuie să se conformeze legii, le-am spus că vom fi neiertători atunci când vom veni în control, dar ne aşteptăm să se conformeze cerinţelor legale. Acesta a fost dialogul cu antreprenorii, cu cei care sunt în zona Văii Prahovei. Cred că este corect să procedăm aşa”, a spus Radu Oprea.

Radu Oprea a afirmat că a modificat ordinul emis în 2013, care avea la bază principiul bunei credințe a antreprenorilor care depuneau declarații pe propria răspundere, confirmând conformitatea cu legea și solicitând doar înregistrarea la Registrul Comerțului.

Acum, el a adăugat cerințe suplimentare, inclusiv documentația referitoare la autorizația de construire sau alte documente relevante, în funcție de situație.

”Eu am schimbat ordinul de ministru, un ordin din 2013, în care spiritul acestui ordin era buna credinţă a antreprenorului care dădea declaraţii pe propria răspundere că se conformează legii şi ceream doar partea de înregistrare la Registrul Comerţului.

Acum am cerut suplimentar şi partea de documentaţie referitoare la autorizaţia de construire, sau alte documente, după caz, că în cazul pontoanelor, spre exemplu, nu e nevoie de autorizaţie de construire, dar sunt documente de proprietate, sunt documente care atestă proprietatea asupra acelui obiectiv de cazare. Deci am schimbat ordinul de ministru”, a declarat Radu Oprea, vineri seară, la B1 TV.

Radu Oprea a discutat cu Raed Arafat

Ministrul Turismului a clarificat că responsabilitățile de monitorizare a activității unităților turistice sunt împărțite între mai multe entități instituționale.

În legătură cu certificatul de securitate la incendiu, Radu Oprea a subliniat că ministerul solicită această documentație atunci când un operator din industria turismului solicită clasificarea unei unități turistice.

Dacă se constată absența autorizației de securitate la incendiu, ministerul transmite informații către Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

În legătură cu acest aspect, Radu Oprea a afirmat că a avut o discuție cu Raed Arafat. Discuția a avut loc pentru identificarea unor soluții care să faciliteze colaborarea dintre instituțiile responsabile cu controlul în sfera turismului.

”Pot să vă spun că am vorbit cu domnul Arafat pentru a ne aşeza împreună şi revedea toate procedurile legale, astfel încât lucrurile să funcţioneze mai uşor între instituţiile care au competenţe partajate.

Dacă mergem într-un control mixt, lucrurile sunt simple, pentru că atunci se poate întocmi un proces-verbal rapid, pe loc, dacă nu, trebuie să ne informăm unul pe celălalt şi să găsim modalităţile, termenele de răspuns astfel încât ele să fie rapide, să fie imediate”, a adăugat Radu Oprea.