New York Times a fost primul care a scris că planificatorii militari americani făceau presiuni pentru atacuri nucleare împotriva Republicii Populare Chineze, ca parte a unui efort de a proteja Taiwanul de invazia chineză.
Taiwan, protejat de americani
Cu doar câțiva ani înainte, generalul american Douglas MacArthur, care comanda coaliția în războiul coreean, ceruse atacuri aeriene strategice împotriva Chinei. Printre ele și utilizarea bombei atomice, considerată „avantajul asimetric” al Americii la acea vreme.
În timp ce apelurile lui MacArthur de a bombarda China au devenit cunoscute, nu la fel s-a întîmplat în cazul presiunilor de mai târziu pentru folosirea armelor nucleare.
Cele mai recente dezvăluiri provin din documente clasificate, postate online de Daniel Ellsberg, cunoscute ca „Pentagon Papers”. Fostul analist militar a scos la lumină un studiu secret al Pentagonului despre războiul din Vietnam.
Ellsberg a declarat pentru Times că a copiat pasajul clasificat al unui document „top secret” despre criza care doar parțial a fost declasificată în 1975.
Lecțiile istoriei
Și pentru că în prezent tensiunile dintre SUA și China s-au intensificat, a decis să-l aducă la cunoștința americanilor. Remarcabil, dar și supărător, este că planificatorii americani ar fi presupus la acel moment că Uniunea Sovietică va sări în ajutorul aliatului său comunist și va riposta cu arme nucleare. Armata SUA considera că merită să riște chiar și așa.
Conform documentelor clasificate postate de Ellsberg, generalul SUA Nathan Twining era gata să răspundă prin orice mijloace, dacă RPC ar fi invadat Taiwanul. Twining „a arătat clar că Statele Unite ar fi folosit arme nucleare împotriva bazelor aeriene chineze, pentru a preveni o campanie de interdicție aeriană”, scriu autorii documentului.
Dacă atacurile împotriva bazelor aeriene nu reușeau să oprească invazia, nu exista „nici o alternativă în afara unui atac nuclear profund în China, din nord, până la Shanghai”, a adăugat documentul, citându-l pe Twining. Președintele Dwight D. Eisenhower pare să se fi opus ideii, dorind să se bazeze inițial pe armele convenționale.
Mințile lucide au câștigat, iar criza din 1958 s-a încheiat când forțele comuniste au oprit atacurile de artilerie pe insulele controlate de Taiwan, lăsându-le sub controlul forțelor naționaliste conduse de Chiang Kai-Shek.
Beijingul consideră și azi că Taiwanul este o provincie rebelă, pe care o va readuce, fie și cu forța dacă este necesar, sub controlul său. În timp ce Washingtonul a recunoscut oficial RPC din 1979, SUA menține legături și cu Taipei, care a rămas un important aliat militar în regiune.
Sursa foto: Dreamstime