"Viteza cu care Coreea de Nord va progresa" spre obţinerea de rachete "va depinde în parte de tehnologia şi de ajutorul pe care ea îl va putea obţine de la alte ţări", subliniază raportul asupra situaţiei militare din Coreea de Nord, adresat Congresului.

Acest raport a fost elaborat înaintea celui de-al patrulea test nuclear al regimului de la Phenian, la 6 ianuarie, şi de lansarea unui satelit săptămâna trecută, evenimente care au provocat un nou val de sancţiuni din partea comunităţii internaţionale.

Potrivit Pentagonului, chiar dacă regimul reuşeşte să plaseze sateliţi pe orbită – ceea ce ar fi fost făcut în urma lansării de rachetă de săptămâna trecută – lui îi lipseşte în continuare un "vehicul pentru întoarcerea în atmosferă", pentru a-şi transforma rachetele în unele intercontinentale, capabile să lovească SUA.

De asemenea, rachetele intercontinentale KN08 exhibate asupra lansatoarelor mobile nord-coreene în timpul unei parade în octombrie 2015 nu au fost niciodată testate în zbor, ceea ce este totuşi o necesitate pentru a şti dacă aceste maşinării extrem de complexe sunt cu adevărat operaţionale.

Nu în ultimul rând, tentativa unui al treilea tir de rachetă de pe un submarin, în noiembrie 2015, "s-a încheiat cu un eşec", potrivit raportului.

Comunitatea internaţională caută în continuare mijloace pentru a convinge Coreea de Nord să renunţe la programul său de arme nucleare, în timp ce regimul declară că a testat o bombă cu hidrogen în ianuarie.

Congresul american şi-a înăsprit vineri sancţiunile, iar Japonia a anunţat la rândul său, săptămâna aceasta, introducerea de noi sancţiuni la adresa Coreii de Nord. Negocieri sunt în curs în cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru înăsprirea sancţiunilor internaţionale, în pofida reticenţelor Chinei, singurul aliat al Phenianului.

În raportul său, Pentagonul mai subliniază că Phenianul continuă să vândă arme altor ţări, chiar dacă numărul de clienţi a scăzut.
 

Sursa: Agerpres