Orașul belgian Antwerp este cunoscut ca fiind centrul mondial al comerțului cu diamante, în timp ce majoritatea pietrelor brute sunt extrase din Rusia sau Africa. Dar la aproximativ 150 de mile nord de Mumbai, India, se află o capitală a pietrelor prețioase mai puțin cunoscută: Surat, unde sunt tăiate aproximativ 90% din toate diamantele planetei.
Acum, orașul din statul Gujarat are o clădire record pentru a găzdui industria sa mamut.
Bursa de diamante din Surat, recent inaugurată, este prezentată ca o „destinație unică” pentru peste 65.000 de profesioniști în domeniul diamantelor, inclusiv tăietori, lustruitori și comercianți. Cu o succesiune de nouă structuri dreptunghiulare care se extind din – și sunt interconectate prin – o „coloană vertebrală” centrală, complexul de 15 etaje a fost construit pe mai mult de 35 de acri de teren.
Noua construcție a depășit Pentagonul
Arhitecții centrului comercial spun că acesta cuprinde peste 7,1 milioane de metri pătrați de spațiu, ceea ce înseamnă că a depășit Pentagonul ca fiind cea mai mare clădire de birouri din lume.
Proiectul urmează să își întâmpine primii ocupanți în noiembrie, după patru ani de lucrări de construcție, dintre care doi au fost împiedicați de întârzieri legate de Covid. Se așteaptă ca acesta să fie inaugurat oficial în cursul acestui an de către prim-ministrul indian Narendra Modi, care s-a născut în Gujarat și a fost anterior ministru șef al statului.
Surat Diamond Bourse is taking final #Shape pic.twitter.com/zH8qqC4DGc
— Harsh Sanghavi (@sanghaviharsh) March 21, 2021
Noile fotografii oferă o privire asupra podelelor de marmură și a atriumurilor pline de lumină care conectează peste 4.700 de spații de birouri, care pot fi folosite și ca mici ateliere pentru tăierea și lustruirea diamantelor.
Cât de mult a costat?
Complexul a costat 32 de miliarde de rupii (388 de milioane de dolari) și găzduiește, de asemenea, 131 de lifturi, precum și facilități de luat masa, de vânzare cu amănuntul, de wellness și de conferințe pentru lucrători.
Potrivit directorului general al proiectului, Mahesh Gadhavi, Surat Diamond Bourse va scuti mii de oameni de la călătoria – uneori zilnică – cu trenul până la Mumbai.
„Este dificil… (unii) oameni trebuie să petreacă zilnic între trei ore și jumătate și patru ore, zilnic, pentru a veni de acasă la birouri și înapoi acasă”, a declarat el, explicând de ce mutarea afacerilor în Surat ar fi fiind o „opțiune mai bună”.
Clădirea a fost gândită de firma de arhitectură indiană Morphogenesis în urma unui concurs internațional de proiectare. Depășirea Pentagonului nu a făcut parte din caietul de sarcini al concursului, a declarat Gadhavi pentru CNN.
Mai degrabă, dimensiunea proiectului a fost dictată de cerere, a spus el, adăugând că toate birourile au fost cumpărate de companii de diamante înainte de construcție.
Morphogenesis a declarat că amenajarea sa creează „condiții de concurență echitabile” atât pentru întreprinderile mici, cât și pentru cele mari. Cu birouri conectate printr-un coridor central lung – o configurație care amintește de un terminal de aeroport – ocupanții au acces la fel de convenabil la facilități și dotări, potrivit cofondatorului firmei de arhitectură, Sonali Rastogi, care a descris designul ca fiind „democratic”.
Surat diamond bourse, Gujarat 🇮🇳 pic.twitter.com/Kgce65OI2Y
— GURKIRAT MAND (@811GK) May 23, 2023