Aceste studii, realizate pentru Departamentul de Stat până la începutul anilor 2000, sunt efectuate în prezent pentru un grup de reflexie al Pentagonului numit 'Office of Net Assessment'. Unul dintre subiectele studiate a fost Vladimir Putin. Portretul său psihologic a fost actualizat ultima oară în 2012, a recunoscut un responsabil al Pentagonului sub acoperirea anonimatului.
Grupul a studiat 15 conducători străini, între care premierul rus Dmitri Medvedev, fostul preşedinte irakian Saddam Hussein, liderul nord-coreean Kim Jong-Un, fostul şef al Al-Qaida, Oussama ben Laden. Aceste studii 'nu sunt utilizate pentru a elabora o politică sau pentru a lua decizii', s-a apărat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby.
Secretarul apărării, Chuck Hagel, a aflat de existenţa grupului după ce cotidianul USA Today a relatat despre aceste studii vineri, a adăugat el. Circa 300.000 de dolari au fost cheltuiţi în medie anual din 2009 până în prezent pentru aceste studii, potrivit lui Kirby. Studiul limbajului corporal şi al mişcărilor unei persoane poate permite constatarea unor obiceiuri comportamentale care să clarifice psihologia ei, asigură promotorii acestui teren de expertiză.
Într-un editorial publicat în 2004, într-un cotidian din Rhode Island, Brenda Connors, o cercetătoare care efectuează aceste studii pentru Pentagon, oferea câteva indicaţii despre comportamentul şefului de la Kremlin. 'Privind înregistrările video imagine cu imagine, este posibil să descoperi stilul mişcării unei persoane, o semnătură unică asemănătoare amprentelor digitale', scria ea. Astfel, modul în care se deplasează Putin arată, potrivit ei, 'un bărbat care luptă pentru a avansa. Această instabilitate este compensată printr-o nevoie acută de control intern, pe care o manifestă etalându-şi forţa'.
sursa: Agerpres