Pentagonul susține că Statele Unite nu furnizează Ucrainei informații despre ținte din Rusia, așa cum acuză Kremlinul. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a punctat că acest lucru este o certitudine și a precizat că Statele Unite nu sunt în război cu Rusia.
SUA nu furnizează astfel de informații Ucrainei
Statele Unite nu furnizează Ucrainei informații pentru ținte din interiorul Rusiei, a declarat joi Pentagonul, calificând acuzațiile Kremlinului drept „prostii”.
Președintele rus Vladimir Putin a avertizat săptămâna trecută Occidentul în legătură cu războiul din Ucraina și a declarat că Moscova își suspendă participarea la ultimul tratat START, după ce a acuzat Occidentul că este direct implicat în încercările de a lovi bazele sale aeriene strategice.
„Nu am nicio informație cu privire la faptul că ucrainenii au desfășurat sau nu acest tip de operațiuni, v-aș trimite la ei”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder.
„Pot să spun cu certitudine că ideea că SUA ar fi furnizat informații ucrainenilor pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei este un nonsens. Nu suntem în război cu Rusia și nici nu căutăm război cu Rusia”, a adăugat Ryder.
Moscova a lansat acuzații la adresa Washingtonului
Adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a declarat joi că Moscova a fost nevoită să își suspende participarea la tratatul de control al armelor nucleare New START, deoarece Washingtonul îl folosește pentru a ajuta Ucraina să atace locații strategice rusești.
În comentarii separate pentru reporteri, după discursul său, Riabkov a afirmat că Ucraina nu ar fi fost în măsură să vizeze infrastructura rusă cu atacuri cu drone fără ajutorul SUA.
La începutul acestei săptămâni, o dronă s-a prăbușit lângă o stație de distribuție a gazelor naturale la sud-est de Moscova, într-un atac aparent eșuat la 110 km de centrul capitalei ruse, a declarat guvernatorul regional.
Kievul nu revendică atacurile
Ucraina nu revendică în mod public responsabilitatea pentru atacurile din interiorul Rusiei. Dacă se află în spatele incidentului de la Kolomna, ar fi cea mai apropiată tentativă de atac cu dronă de capitala rusă de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu puțin peste un an.
Statele Unite au furnizat Ucrainei detalii despre mișcările trupelor rusești în interiorul Ucrainei, iar Kievul a combinat acest ajutor cu propriile informații pentru a efectua lovituri de artilerie și alte atacuri împotriva acestora și a armelor lor.
Administrația președintelui Joe Biden a oferit Ucrainei un ajutor militar de aproape 32 de miliarde de dolari în ultimul an, inclusiv drone, sisteme de artilerie cu rază lungă de acțiune și capacități de apărare aeriană.