"Statele Unite, care s-au bazat mai ales pe aliaţii NATO din Europa de Est în războiul din Afganistan, mituiesc ţările est-europene pentru a continua lupta într-un război pierdut", comentează PressTV. Prin urmare, România, Ungaria, Polonia şi Lituania vor primi 100 de milioane de dolari, într-o perioadă în care economia Statelor Unite se confruntă cu o datorie naţională de peste 15.000 de miliarde de dolari, după un deceniu de războaie costisitoare în Afganistan şi Irak.

Ungaria va primi 13,3 milioane de dolari, faţă de 2,87 de milioane de dolari anul trecut, în timp ce Polonia va primi 14 milioane de dolari faţă de 2,85 de milioane de dolari. Suma alocată României va fi dublată, ajungând la 14,3 milioane de dolari, de la 7,3 milioane, în timp ce Lituania va primi 12,8 milioane de dolari faţă de 5,7 milioane în anul precedent .

Pe 5 ianuarie, preşedintele american Barack Obama a anunţat o schimbare de strategie în apărare, cu scopul de a reduce cheltuielile militare. Noul plan viza o prezenţă mai redusă a americanilor în Europa şi transformarea zonei Asia-Pacific într-o prioritate. Concentrarea puterii militare în Asia se produce pe fondul panicii create de creşterea marinei chineze şi a arsenalului de rachete, ce ar putea ameninţa supremaţia militară a SUA în Pacific.