Propunerea nu a fost încă dezbătută la Casa Albă, a spus un înalt oficial al administraţiei. Nu este clar dacă preşedintele Barack Obama, care a aprobat deja transferuri limitate de informaţii secrete către Ucraina, va fi de acord să livreze informaţii mai exacte despre potenţiale ţinte militare, un pas care ar presupune o implicare mai profundă a SUA în conflictul din estul Ucrainei.
Chestiunea privind tipul de sprijin din partea serviciilor de informaţii americane pentru guvernul ucrainean a devenit deja parte a unei dezbateri mai ample în cadrul administraţiei despre cât de directă ar trebuie să fie confruntarea cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cât de mare ar trebui să fie rolul Washingtonului în încercarea de a opri rapida livrare de arme de către Rusia rebelilor din estul Ucrainei.
În centrul dezbaterii, au spus câţiva oficiali – care, la fel ca ceilalţi intervievaţi, au dorit să-şi păstreze anonimatul deoarece deliberările sunt încă în desfăşurare -, se află ideea dacă scopul SUA ar trebui să fie doar să susţină guvernul ucrainean în faţa atacurilor separatiştilor sau să transmită un mesaj ferm lui Vladimir Putin prin a ajuta puternic Ucraina să identifice rachetele oferite de Rusia. Astfel de rachete au doborât cel puţin cinci avioane în ultimele zece zile, inclusiv aeronava Malaysia Airlines cu 298 de persoane la bord.
De la doborârea avionului malaezian de linie, fluxul de armament greu către estul Ucrainei a crescut substanţial, au precizat vineri Pentagonul şi Departamentul de Stat, citând rapoarte ale agenţiilor americane de informaţii. Administraţia Obama împărtăşeşte deja cu autorităţile ucrainene fotografii din satelit şi alte dovezi privind deplasarea trupelor şi a echipamentelor de-a lungul graniţei dintre Ucraina şi Rusia. Însă un înalt oficial al administraţiei a recunoscut vineri că aceste date sunt depăşite, fiind vechi de câteva ore sau zile, neajungând la timp pentru a fi folosite în atacuri aeriene sau în alte atacuri directe.AGERPRES