Pentagonul insistă că armele trimise Ucrainei, în valoare de miliarde de dolari, nu cad în mâini greșite. Subsecretarul apărării pentru strategie, Colin Kahl, susține că Kievul folosește aceste arme „în mod corespunzător”. De asemenea, acesta sugerează că Ucraina nu va primi avioane de luptă F-16.
Ucraina folosește în mod corespunzător tot ce i s-a dat
Înalți oficiali ai Pentagonului au declarat marți în fața parlamentarilor americani că sunt încrezători că armele trimise în Ucraina sunt folosite în scopul dorit și nu sunt trecute pe piața neagră, o preocupare majoră a unor politicieni republicani.
Mărturia șefului de strategie al Pentagonului a avut loc în cadrul unei audieri a serviciilor armate ale Camerei Reprezentanților cu privire la sprijinul acordat de SUA Ucrainei, în contextul în care republicanii fac presiuni pentru a intensifica supravegherea privind ajutorul de miliarde de dolari acordat Kievului.
Subsecretarul apărării pentru strategie, Colin Kahl, a declarat în fața comisiei că Pentagonul evaluează că forțele ucrainene „folosesc în mod corespunzător ceea ce li s-a dat”.
„Nu vedem este nicio dovadă de deturnare semnificativă”, le-a spus Kahl legislatorilor. „Evaluarea noastră este că, dacă unele dintre aceste sisteme au fost deturnate, este vorba de ruși care le-au capturat pe câmpul de luptă, ceea ce se întâmplă întotdeauna, dar că nu există dovezi că ucrainenii le deturnează pe piața neagră”.
El a adăugat că Ucraina „folosește în mod clar ceea ce le furnizăm … cu efect maxim” și solicită mai multe arme, potrivit Politico.
Kahl le-a spus parlamentarilor că oficialii ucraineni furnizează Pentagonului informații despre inventarele și jurnalele de transfer. Departamentul Apărării a pus la dispoziția ucrainenilor scanere portabile pentru a trimite date către SUA, iar oficiali din domeniul apărării aflați la ambasada SUA din Kiev au efectuat, de asemenea, vizite la fața locului.
Oficialul dă de înțeles că nu vor fi furnizate avioane F-16
În același timp, Kahl a respins apelurile de a furniza Ucrainei avioane de luptă F-16, cel mai recent punct nevralgic dintre președintele Joe Biden și Congresul SUA în legătură cu războiul.
Este prima audiere publică de acest tip dedicată sprijinului militar american pentru Ucraina. Președintele Serviciilor Armate, Mike Rogers, dorește intensificarea supravegherii publice a ajutorului pentru a arăta că armele și echipamentele ajung acolo unde sunt destinate.
Cei mai importanți democrați și republicani urmăresc să păstreze blocul bipartizan care a reușit să promulge peste 100 de miliarde de dolari în ajutoare de urgență de când Rusia și-a lansat invazia în februarie 2022.
Cu toate acestea, republicanii se confruntă cu o minoritate vocală care se opune continuării finanțării Ucrainei. Susținătorii unui ajutor mai mare se confruntă, de asemenea, cu o atmosferă potențial austeră, deoarece conservatorii fac presiuni pentru reduceri de cheltuieli în următorul ciclu bugetar.