Pentru a opri pandemia trebuie eliminat podul invizibil de aer
La începutul pandemiei mulți experți credeau că particulele virale se răspândesc prin picături expirate de oameni, picături care după ce parcurg o anumită distanță cad pe jos. De aici a apărut și regula distanței sociale de doi metri, scrie washingtonpost.com
Nu toți oamenii de știință erau de acord cu teoria, iar unii dintre ei au afirmat că particulele pot rămâne în suspensie în aer. În orice caz, a fost limpede de la primele exemple – repetiția unui cor fără măști într-o sală cu ventilație proastă; o fabrică de procesare a cărnii fără ventilație; o sală de sport cu ventilație inadecvată; un restaurant cu ventilație proastă și un aparat de aer condiționat care recircula același aer în încăpere – că respiratul în spații mici favorizează transmiterea.
Virusul pojarului e extrem de contagios și poate supraviețui până la două ore în aerul unei încăperi
Virusul pojarului e extrem de contagios și poate supraviețui până la două ore în aerul unei încăperi. SARS-CoV-2 poate rămâne și el în suspensie în aer. Dacă picăturile mai mari cad pe jos, aerosolii mai fini purtând concentrații mari de virus se pot răspândi cu ușurință în toată încăperea – ca fumul de țigară. Acești aerosoli pot rămâne în aer ore întregi. Regula celor doi metri nu a fost eronată, doar prea simplă. Distanța, într-adevăr, contează, pentru că mai aproape de sursă concentrația virală e mai mare. Însă într-o încăpere prost ventilată concentrația virală poate rămâne la un nivel ridicat peste tot, nu numai în vecinătatea imediată a celui infectat.
Prin urmare, ameliorarea calității aerului din interior poate reduce transmiterea. Poate deschide totodată calea întoarcerii la birouri și normalitate în condiții de siguranță. Gândiți-vă la spațiile exterioare. Acolo virusul nu se transmite eficient fiindcă circulația aerului este excelentă.
Trebuie făcut mult mai mult pentru îmbunătățirea calității aerului din interior
Trebuie făcut mult mai mult pentru îmbunătățirea calității aerului din interior. Joseph G. Allen, profesor asociat și director al programului Clădiri Sănătoase al Școlii de Sănătate Publică T.H. Chan a Universității Harvard, a subliniat că actualele norme privind ventilarea și filtrarea aerului din interior, cu excepția spitalelor, se situează la un minim absolut, nefiind concepute pentru controlul infecțiilor. Ar ajuta să avem standarde și instrucțiuni mai concrete.
El a propus ca în spațiile interioare mici ținta să fie schimbarea întregului volum de aer de patru până la șase ori pe oră, unde patru e „bine”, cinci e „excelent” și șase e „ideal”. Lucru care se poate realiza prin orice combinație între aerisirea cu aer din exterior, recircularea aerului filtrat prin filtre de tip MERV, cel puțin de nivel 13, sau curățarea aerului cu filtre HEPA. El spune că școlile sunt proiectate de obicei pentru schimbarea volumului de aer de trei ori pe oră; e mult prea puțin și multe școli nici nu ating această țintă. Aerul ar trebui schimbat de patru până la șase ori.
Variantele contagioase Delta și Omicron au nevoie de un pod din aer pentru a trece de la un om la altul. Fie printr-o ventilație mecanică mai bună, fie prin deschiderea ferestrelor, un mijloc important de a lupta cu pandemia este să facem aerul din interior să semene mai mult cu cel din exterior.