Dupa ce Rusia a venit in ajutorul Somaliei in lupta sa impotriva pirateriei, statul african s-a gandit ca ar fi mai bine daca ar ajuta la randul ei Rusia in demersul sau de sprijinire a separatistilor din Osetia de Sud si Abhazia. Astfel, ambasadroul somalez la Moscova, Mohamed Handule a declarat ca „guvernul Somaliei pregateste cat de repede poate documentele pentru stabilirea de relatii diplomatice atat cu Osetia de Sud cat si Abhazia”.

Cu cateva zile mai devreme, ambasadorul a multumit „prietenului traditional” Rusia pentru ajutorul pe care i l-a dat in lupta impotriva piratilor. In fapt, Fortele Navale Ruse au trimis nava Neustrashimi pentru a recupera de la pirati nava ucraineana sub pavilion de Belize Faina, care transporta 33 de tancuri T-72 spre Kenya. Din echipajul navei faceau parte si trei cetateni rusi. De la „prietenul traditional”, Somalia doreste asistenta tehnica si militara pentru pregatirea trupelor de graniceri, de politie si militare.

Pana acum, independenta celor doua provincii separatiste georgiene ocupate militar de Rusia a fost recunoscuta de Rusia insasi si de Nicaragua. Belarus si Venezuela si-au declarat sustinerea pentru operatiunea militara a Rusiei, dar fara sa stabileasca relatii diplomatice.