Diferenta fundamentala dintre manager si lider rezida in faptul ca primul ,,face bine ceea ce face,,, in timp ce al doilea ,,face lucrul cel mai bun,,. Constatarea ca societatile comerciale au mai multi manageri decat lideri ar putea fi o explicatie pentru criza economica din care nu mai reusim sa iesim. Studiile sporadice efectuate asupra sistemelor de conducere si culturii din organizatiile romanesti indica mentinerea confuziei asupra conceptului de leadership si minima importanta acordata valentelor acestui model in succesul afacerilor. Doar cateva firme straine si cu capital mixt au favorizat constientizarea acestui concept de catre angajati si valorificarea ca atare a energiilor dezvoltate prin leadership. In majoritatea companiilor, continua sa se mentina confuzia intre management si leadership. Cand se elaboreaza sau modifica organigrama unei intreprinderi, preocuparea generala este de a structura raporturi intre functii si statute, neglijandu-se importanta fundamentala a caracteristicilor individuale ale celor care vor ocupa respectivele pozitii. De cele mai multe ori, managerul este automat considerat si lider. Investirea cu o anumita putere a unei persoane nu reprezinta insa, decat in anumite cazuri, recunoasterea autoritatii, cu bine cunoscutele efecte asupra exercitarii unui management eficient. Prin definitie, un conducator (fie ca este director de intreprindere sau sef de sectie) este persoana care are dreptul sa adopte decizii si sa dea ordine pe care subalternii le executa. Teoretic, el are o anumita putere si exercita o influenta bine determinata prin functia atribuita. Practic insa, suportul nu il constituie ceea ce trebuie sa faca in postul respectiv, ci valoarea pe care o are in ochii subalternilor, prin forta legaturilor afective pe care le are cu ei. Un lider veritabil detine puterea si isi exercita influenta in virtutea a ceea ce reprezinta, adica nevoile si valorile grupului sau ale organizatiei. In companiile romanesti se discuta extrem de rar despre leadership, nu numai pentru ca nu se constientizeaza importanta conceptului, ci si pentru ca nu exista inca un sistem de pregatire in acest sens. Consultantii in leadership sunt insa optimisti. Ei sunt de parere ca in Romania exista un potential promitator pentru aparitia de noi generatii de lideri eficienti, chiar daca opiniile asupra acestui concept si asupra abordarii instruirii liderilor sunt diferite.

Ahmed Yehia este absolvent MBA la Harvard Business School. Este presedinte si director general la Quantum Leadership Solutions LLC din Santa Monica, California. Quantum este o companie care realizeaza produse inovative si servicii de consultanta pentru dezvoltarea competentelor de leadership, atat la nivel individual, cat si la cel organizational.

Capital: Vorbim tot mai mult despre leadership, dar ne intelegem tot mai putin asupra semnificatiilor si abordarilor practice.
Ahmed Yehia: In momentul acesta sunt mai multe definitii ale leadership-ului decat intrebari despre acest concept. Asa ca nu doresc sa extind sfera de definire, ci sa construiesc, prin abordarea ,,Diamond leadership,,, un sistem care sa integreze tot ceea ce s-a spus pana acum despre leadership. In cadrul lui, noi abordam sase teme vechi de cand lumea: etica/moralitate, viziune, curaj, realitate, polaritate si, desigur, putere/forta.
Capital: Concret. Prin ce se manifesta aceasta abordare a leadership-ului?
Ahmed Yehia: In lumea de azi a afacerilor, un bun lider trebuie sa aiba capacitatea de a actiona intr-un mediu plin de confuzii si contradictii. Lui i se cere o mare abilitate de a lucra cu aspecte precum viziunea si etica in afaceri, relationarea cu ceilalti oameni, tratarea intr-o maniera potrivita a datelor concrete din realitate, curaj in actiune si responsabilitate fata de deciziile luate. Misiunea lui este de a face fata orientarilor contradictorii si de a tine tensiunea intr-o asemenea maniera incat sa transforme anxietatea pe care o are fiecare dintre noi in energie pozitiva pentru a ajunge acolo unde este fixata tinta.
Capital: Va referiti la leadership-ul de la nivelul de varf de conducere dintr-o organizatie.
Ahmed Yehia: Nu. Vorbesc despre leadership si lideri de la toate nivelurile organizatiei. In afaceri, leadership-ul trebuie sa se manifeste la fiecare nivel din organizatie, nu numai la cel foarte inalt, asa cum la fiecare nivel trebuie sa existe manageri si specialisti intr-un domeniu sau altul.
Capital:Se vorbeste frecvent de lideri ,,nascuti,, si ,,facuti,,, de veridicitatea unora si limitele altora.
Ahmed Yehia: Nu este o abordare folositoare nimanui. Indiferent daca esti ,,nascut,, sau ,,facut,,, experienta arata ca important este sa doresti sa fii lider, iar daca ai facut aceasta optiune vei gasi, cu siguranta caile pentru a deveni un lider adevarat. si
intr-un caz, si in altul, educatia isi poate dovedi utilitatea. Daca esti ,,nascut,, lider, pregatirea te poate ajuta sa devii mai bun, iar daca nu esti ,,nascut,,, poti deveni lider prin educatie. Foarte importante sunt insa oportunitatile din mediul extern. Ar fi devenit Churchill un mare lider daca nu ar fi izbucnit Al Doilea Razboi Mondial?
Capital: In teorie, sunt descrise tot feluri de stiluri de leadership. Exista diferente de… calitate sau de eficienta intre modurile de abordare?
Ahmed Yehia: Este adevarat ca exista diferite stiluri de leadership, dar pana la urma liderii trebuie sa faca tot acelasi lucruri. Leadership-ul nu este un concept abstract, ci unul situational. De exemplu, o companie se afla intr-o situatie de haos, de dezintegrare are nevoie de un lider stabilizator, ceea ce inseamna ca el trebuie sa se concentreze pe realitate si sa manifeste spirit critic. O companie intepenita intr-un sistem birocratic de functionare are nevoie de un lider inovativ, care sa puna accent pe viziune si sa manifeste curaj in actiune. Toate aceste caracteristici sunt comune tuturor liderilor, indiferent de stilul la care facem referire. Un lider cu adevarat mare trebuie sa accentueze si sa aplice in momentul potrivit tot ceea ce crede el ca este necesar in contextul dat.
Capital: Recent, ati venit in Romania pentru a sustine un program special de pregatire a liderilor din companiile noastre. Ce parere aveti despre participanti?
Ahmed Yehia: In cadrul programului am vazut ca sunt oameni extrem de capabili, care pot deveni lideri. Sunt preocupati sa devina lideri si exista oportunitati intr-o tara ca Romania. Facand o comparatie intre persoanele pe care le-am cunoscut aici si grupurile cu care am lucrat in America, am remarcat o profunzime a romanilor in intelegerea aspectelor definitorii pentru leadership: integritate, onestitate, vointa, alegere personala, responsabilitate fata de ceea ce fac. Am constatat ca oamenii pe care i-am intalnit aici sunt foarte orientati spre realitate. Nu-si fac iluzii. In ciuda dificultatilor cu care se confrunta, ei au o viziune si orientare spre curaj. Faptul ca au ales sa ramana in Romania dovedeste ca sunt foarte puternici.
Capital: In acest context se poate da o definitie a liderului?
Ahmed Yehia: Daca ar fi sa aleg o definitie a liderului, atunci m-as opri la imaginea aceluia care este putin vizibil si perceput de ceilalti din jurul sau. Lider cu adevarat este acela care face oamenii sa creada ca ei au reusit singuri sa realizeze tot ceea ce si-au propus.    

Radu Furnica este absolvent MBA la Rotterdam School of Management of Erasmul University. Numele lui este asociat cu dezvoltarea cu succes in Romania a activitatii firmei de consultanta in management Korn/Ferry International. Acum este director general Leadership Development Solutions.

Capital: Ce este leadership-ul?
Radu Furnica: Leadership-ul este actul de orientare a dezvoltarii catre un viitor mai bun. Asta trebuie sa faca un lider, fie ca actioneaza intr-o organizatie politica, economica, administrativa sau culturala si indiferent de pozitia pe care o ocupa. r
Capital: si indiferent de pregatirea pe care o are?r
Radu Furnica: In urma cu mai multi ani l-am intalnit pe badea Ion, un taran din Apuseni care nu cred ca avea nici patru clase primare. Plecase din sat doar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si a stat prizonier la rusi mai mult timp. Cand l-am cunoscut eu, se ocupa cu agricultura si oieritul. Badea Ion avea insa calitati clare de lider. Pentru a fi considerat lider nu este necesara educatia. Liderii au capacitatea naturala de a descoperi in ce directie trebuie sa se dezvolte un anumit lucru sau fenomen. r
Capital: si totusi, foarte multi oameni au inceput sa se orienteze catre programe de pregatire pentru a deveni lideri.r
Radu Furnica: Nu cred ca cineva poate fi invatat sa devena lider. Am cumparat metri de carti de acest gen. Cred ca numai cativa centimetri din ele sunt reali. Eu nu cred ca daca urmezi sfaturile de acolo, daca inveti procedurile si parcurgi toti pasii, vei ajunge un lider. Liderul este unul natural.r
Capital: Cum descoperi daca esti ,,nascut,, lider?r
Radu Furnica: Una din calitatile fundamentale ale unui lider este capacitatea de a identifica directia de dezvoltare. El are darul de a-i convinge pe ceilalti ca directia respectiva este benefica pentru grup, societate… Un lider este un om cinstit, cu el si cu cei din jur. r
Capital: Cum putem sa ne dam seama de acest lucru?r
Radu Furnica: Prin evaluarea corecta pe care o face asupra unei anumite stari de lucruri la un moment dat. Lider este cel care dovedeste capacitate de analiza obiectiva a unei situatii si care poate extrage din realitate acea componenta cu potential de dezvoltare maxim. Leadership-ul si dezvoltarea sunt doua notiuni foarte apropiate. Acolo unde potentialul de dezvoltare este maxim, in mod sigur exista si nevoia de leadership. r
Capital: Dupa felul in care s-a dezvoltat economia romaneasca in ultimii ani, se pare ca ducem lipsa de lideri.r
Radu Furnica: In ultimii ani am ajuns la concluzia ca nevoile de dezvoltare sunt mai mari decat capacitatea noastra, ca specie umana, de a genera lideri. Societatea a evoluat, si oamenii au pretentii tot mai mari cu privire la calitatea vietii. Vrem tot mai mult intr-o perioada de timp tot mai scurta si cu investitii tot mai reduse. Ca sa indeplinim aceste deziderate, avem nevoie de resurse de leadership care sa stimuleze activitatea economica, sociala, politica. Neavandu-le, noi inlocuim persoanele care trebuie sa ocupe pozitia de lider real cu… umplutura. r
Capital: Se poate actiona in vreun fel pentru a spori resurse naturale de leadership?r
Radu Furnica: Se poate, prin crearea conditiilor care sa stimuleze calitatile naturale de leadership. Badea Ion a avut ghinionul sa se nasca intr-un loc ce nu a incurajat dezvoltarea calitatilor lui native. Din liderii naturali raman numai cei care au ocazia unei educatii. Dintre acestia, supravietuiesc cei care se bucura de sanatate. Mai departe, raman numai cei care intalnesc un mediu profesional favorabil dezvoltarii calitatii de lider. Dintre acestia raman si mai putini, din cauza faptului ca in orice organizatie exista o dimensiune politica ce actioneaza asupra persoanelor indezirabile sa devina lideri ca un fel de anticorpi, r
anuland functia de lider a celor care o pot indeplini. E un fel de proces de selectie naturala. Doar cei care reusesc sa parcurga pana la capat acest drum sunt lideri in deplinatatea cuvantului.r
Capital: Cati astfel de lideri avem in Romania?r
Radu Furnica: Sa ne uitam la economia nationala. Cate companii merg bine? Dintre acestea, cate ajung la dezvoltarea optima? Sunt de ordinul a cateva sute. r
Capital: Toti acesti lideri se afla pe pozitii de varf in r
ierarhia companiilor?r
Radu Furnica: Din fericire pentru economia noastra, cei mai multi sunt la nivelurile de mijloc. Asa incat se poate spune ca Romania este pe drumul cel bun. Generatia tanara este locomotiva viitorului. Impinge dezvoltarea economiei. r
Capital: Sunt mai multi lideri barbati sau femei?r
Radu Furnica: Din pacate, exista o perceptie nerealista. Sunt convins ca numarul femeilor lider este mai mare. Responsabilitatea lor profesionala este mai mare. Femeile au putut asimila mai usor si mai profund schimbarea. Asa se si explica numarul atat de mare de candidate pentru pozitii de top management. Sunt insa dificultati in acceptarea femeilor ca lider.