Se pare ca schiul a aparut undeva in vestul Europei, insa denumirea i se trage din nord, de la Skyda, zeita buna a vanatorii. Legenda spune ca ea alerga ca vantul pe niste lemne lungi si inguste, datorita carora iesea mereu biruitoare, urmele acestora ramanand intiparite pentru vecie pe zapada.
De atunci pana acum, lucrurile s-au schimbat. „Lemnele au fost inlocuite cu fibra de sticla sau alte materiale performante. Au aparut castile de protectie, claparii, salopetele din fas.
Noi insa tot nu ne nastem cu schiurile in picioare. De aceea, cei atinsi de „microbul zborului pe scanduri au nevoie de cineva care sa-i invete: o ruda, un prieten, dar cel mai indicat este un instructor.
In ziua de azi, lucrurile s-au simplificat foarte mult, in sensul ca, pentru cine vrea sa invete sa schieze, echipamentul sau instructorul (monitorul) nu mai constituie o problema. Cei care vor sa aiba propriul echipament au nevoie de cel putin 1,2 – 1,5 milioane lei pentru schiuri bune, cu legaturi, de 900.000 – 1.200.000 lei pentru clapari si de 120.000 – 150.000 lei pentru bete. Daca se considera a fi o investitie fara sens, echipamentul se poate inchiria contra unei sume medii de 60.000 lei/zi.
Odata echipati, mai trebuie putina zapada, putin curaj si, dupa cum am mai spus, un instructor. Pentru a-l alege, trebuie sa ne decidem asupra locului unde vom invata. Munti avem destui, partiile sunt si ele numeroase. Totusi, Valea Prahovei pare a fi centrul atentiei in Romania, din multitudinea statiunilor unde se practica sporturi de iarna. Aici se gasesc trei statiuni, in jurul carora se grupeaza majoritatea amatorilor de schi: Sinaia, Predeal, Poiana Brasov.
Pentru un incepator, se pare ca Poiana Brasov conduce intr-un clasament neoficial al partiilor line; in plus, sunt si mai numeroase decat in Predeal sau in Sinaia.
Pentru ca, in Romania, primul sfatuitor este portofelul, avem nevoie de cateva calcule pentru a ne hotari unde vom invata sa schiem. La Poiana Brasov, Nicolae Bucur, de la Scoala de Schi Poiana, ne propune doua variante de cursuri: pentru grupuri – 300.000 lei/persoana/6 zile, iar pentru cei pretentiosi, lectii individuale care costa 100.000 lei/ora. Tot aici sunt prezenti si instructori particulari. Cu ei negocierea incepe de la 15 USD/ora si poate ajunge la 9-10 USD/ora.
In Predeal, am stat de vorba cu Calin Constantin Narea, de la SC Fulg de Nea SRL. El ne-a asigurat ca dupa doua ore de antrenament, timp de sase zile, pentru care trebuie sa scoatem din buzunar 300.000 lei, ne vom descurca bine singuri pe partie. Lectia individuala ne creste cheltuielile cu 50.000 lei pentru fiecare ora in plus.
Am ajuns in Sinaia, la Bogdan Ion de la SC Snow SRL. Cine vrea sa vada Pelesul de la Cota 1400, atunci cand invata sa schieze (trei ore pe zi, timp de sase zile), trebuie sa plateasca 700.000 lei. Daca nu-i place aglomeratia, poate opta pentru varianta individuala, care inseamna 75.000 lei/ora.
O persoana care doreste sa invete sa schieze trebuie sa adauge la pretul cursului si cheltuielile cu cazarea si masa. Se ajunge la circa 3.500.000 lei de persoana, pentru cei care au echipament propriu. Ceilalti, care inchiriaza, vor plati 65.000 lei/zi (Sinaia), 50.000 lei/zi (Predeal), 60.000 lei/zi (Poiana Brasov) doar pentru echipament, totalul ridicandu-se la aproximativ 1.600.000 lei/persoana.
Se spune ca Poiana Brasov este una dintre cele mai scumpe statiuni din Romania, de aceea clientii ei nu sunt dintre cei cu probleme financiare. Contrar acestei constatari, cursul de schi este aici foarte ieftin. In ceea ce priveste statiunea Predeal, doar pretul cartelelor pentru instalatiile de urcare este nelinistitor. La randul ei, Sinaia are si ea un punct slab: pretul destul de ridicat al cursului.
Cursantii, in majoritate, sunt tineri. De aceea, perioadele pline in activitatea monitorilor sunt vacantele si week-end-urile din sezonul de iarna. Activitatea lor mai este influentata si de sosirea grupurilor de straini care, datorita preturilor, pentru ei foarte mici, prefera sa invete la noi. De ce aici? Pentru ca un curs costa circa 30 USD/6 zile, pe cand „afara preturile pornesc de la 50 USD/zi (lectia, schiurile, claparii, betele, permis de urcare pe orice instalatie sunt incluse in pret).
Bineinteles ca daca, dupa cele sase zile de lectii, ne-am plictisit de peisaj, putem merge in Muntii Parang
(Cabana Rusu), Muntii Cindrel (Statiunea Paltinis), Muntii Maramuresului (Statiunera Borsa), unde exista partii amenajate.
Mircea Costin Stoica