Pentru a avea acces la fondurile europene sau la banii derulaţi de marii investitori ce vor veni în România din 2007, marile case de avocatură încep să se extindă în ţară. Unele o fac deschizând birouri teritoriale, altele semnând contracte cu avocaţi locali.

La scurt timp după ce casa de avocatură Boştină şi Asociaţii a înfiinţat un birou la Iaşi, a câştigat un contract de consultanţă juridică pentru obţinerea unei finanţări BERD de 40 de milioane de euro şi un altul pentru o finanţare ISPA, în valoare de 51 de milioane de euro. De altfel, casa Boştină şi Asociaţii are deschise zece birouri teritoriale în ţară: la Timişoara, Sibiu, Alba Iulia, Deva, Reşiţa, Râmnicu Vâlcea, Iaşi, Craiova, Piteşti şi Constanţa. Mai are în plan deschiderea altor cinci-şase birouri în cursul acestui an. „Am deschis birouri locale fie prin înfiinţare, fie prin absorbţia unor cabinete de avocatură locale“, spune Doru Boştină, avocatul coordonator. „Extinderea teritorială va întări abilitatea noastră de a răspunde eficient şi rapid cerinţelor clienţilor noştri care derulează deja sau care au în plan proiecte majore în provincie şi care au nevoie de expertiză juridică la Bucureşti. Pe de altă parte, există deja o cerere de consultanţă juridică pentru proiectele cu finanţare europeană derulate de autorităţile locale. Noi nu concurăm piaţa locală, noi avem cu totul alte priorităţi“, mai spune Boştină. Poate că aici ar trebui menţionat faptul că această casa de avocatură are birouri şi la Viena şi Nicosia, ceea ce îi facilitează accesul la clienţii foarte mari, cum ar fi Raiffeissen, cărora le pot oferi servicii şi în provincie. În plus, Boştină mizează şi pe venirea altor mari investitori, pe proiecte locale, pe care i-ar putea „agăţa“ cu servicii profesionale oferite însă nu doar în Bucureşti, ci şi în ţară. Birou teritorial şi-a înfiinţat şi casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen la Timişoara. „Pentru a nu face rabat de la calitatea serviciilor oferite, ne asumăm efortul de a organiza, pregăti, sprijini şi coordona un grup de avocaţi de elită, care să poată acţiona şi gestiona pe plan local toate solicitările de asistenţă ale clienţilor din zona respectivă“, ne spune Adriana Gaspar, senior partner la NNDKP.

Cu alte cuvinte, „think big“ pare să fie deja un concept învechit pentru aceste case de avocatură. Lor li se potriveşte mai degrabă un altul: „think bigger“. „De ce să nu recunoaştem faptul că, pentru noi, avocatura nu este doar o profesie, ci este şi un business, care trebuie în permanenţă gândit şi dezvoltat“, arată Ovidiu Constantinescu, PR manager la Boştină şi Asociaţii.

Alte case de avocatură, însă, o văd în continuare ca pe o profesie şi nu ca pe o afacere. Dar sunt gata, în cazul în care acest nou tip de business îşi va dovedi eficacitatea, să apeleze la noul „format“. „Noi avem contracte de colaborare cu avocaţii din ţară, dar nu îi legăm în vreun fel. Ei rămân în continuare independenţi, îşi văd de clienţii lor, de procesele lor. Aceasta este strategia în acest moment, dar dacă vom sesiza pe viitor că este important să ne deschidem birouri locale, o vom face“, ne spune Cătălin Predoiu, managing partner la Zamfirescu Racoţi Predoiu. „Noi avem colaborări cu mai multe cabinete de avocaţi din ţară şi, în cazul în care vom considera că există un potenţial real de dezvoltare la nivel regional, vom lua în calcul şi deschiderea unor birouri teritoriale“, spune Sorin Vlădescu, partener în cadrul Ţuca, Zbârcea şi Asociaţii. La fel gândesc şi casele Popovici şi Asociaţii sau Muşat. Rămâne de văzut care vor fi oportunităţile anului 2007 şi cine vor fi cei care vor profita cel mai bine de ele.  

Expansiune=consolidare

«Deschiderea unui birou local înseamnă o modalitate de creştere sănătoasă a firmei, a practicii noastre avocaţiale, şi o consolidare.»

Adriana Gaspar, Senior Partner NNDKP

Calcule preliminare

Investiţie Înfiinţarea unui birou de avocatură teritorial presupune câteva cheltuieli iniţiale, de start-up, care variază între 20.000-40.000 de lei (Boştină) şi 100.000 de euro (NNDKP).

Rezerve Nu toate firmele străine de avocaţi au în plan vreo extindere în teritoriu. „Este adevărat că România este o ţară destul de mare şi cu diferenţe semnificative de mentalitate între regiuni, dar este un stat centralizat, nu federal, adică legile sunt aplicabile pe tot teritoriul. Dacă în statele descentralizate, cum ar fi Spania sau Franţa, sau în ţări cu mai multe metropole, ca Italia, o expansiune teritorială ar avea o justificare, în România nu e neapărat necesară“, explică Markus Piuk, avocat coordonator la Schoenherr şi Asociaţii.

Buget Cheltuielile legate de administrarea biroului teritorial, în care sunt incluse chiria, mentenanţa, salariile avocaţilor, se pot ridica pe undeva pe la 14.000-18.000 lei.