Biroul de stat de proiectare ‘Iujnoe’ (KBIU, Dnepropetrovsk) împreună cu Academia Internaţională de Astronautică (AIA) examinează posibilitatea realizării unui proiect de stocare a deşeurilor radioactive deosebit de periculoase în spaţiu.

‘Având în vedere că ideea trimiterii deşeurilor radioactive în spaţiul cosmic este evaluată în mod diferit de diverşi experţi nucleari, le cerem acestora şi fizicienilor să ne ofere date pentru o expertiză multilaterală a perspectivelor acestui proiect, în primul rând caracteristicile celor mai periculoase radionuclee, care au o perioadă de dezintegrare de lungă durată’, a declarat, sub rezerva anonimatului, un responsabil al Biroului ‘Iujnoe’.

Conform acestuia, volumul total al deşeurilor radioactive este de numai 1%, însă nu este clar de ce atunci nu s-a găsit un spaţiu adecvat pe teritoriul Ucrainei pentru stocarea lor, apărând necesitatea trimiterii acestora în Cosmos, se întreabă retoric jurnaliştii de la publicaţia Segodnia.

Responsabilul menţionat a atras atenţia şi asupra aspectului legat de poluarea mediului, dar a spus că partea ucraineană încearcă să-l rezolve în conformitate cu cadrului juridic internaţional existent în domeniu.

De fapt, problema depozitării deşeurilor radioactive de la centralele nucleare este una mai veche în Ucraina. La sfârşitul lunii august a.c., Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă al Ucrainei îşi exprimase îngrijorarea cu privire la lipsa de facilităţi pentru depozitarea unor astfel de deşeuri. ‘La ora actuală, în Ucraina nu a fost rezolvată chestiunea stocării combustibilului nuclear deja utilizat. Conform legislaţiei ucrainene, deşeuri de acest tip ar trebui depozitate în formaţiuni adânci, stabile’, a afirmat atunci şeful interimar al Agenţiei de stat pentru zona de excludere de la Cernobâl, Dmitri Bobro, avertizând autorităţile de la Kiev că, în caz contrar, Ucraina va trebui să plătească Rusiei bani grei pentru depozitarea deşeurilor radioactive, până când pe teritoriul ţării nu vor fi construite facilităţi adecvate în acest sens.

În prezent, combustibilul nuclear uzat de la centralele nucleare din Ucraina (cu excepţia centralei din Zaporojie) este trimis pentru stocare şi reprocesare ulterioară în Rusia.

Costul acestor servicii speciale creşte de la an la an: în perioada 2001-2011, taxele percepute de partea rusă au crescut de 3,4 ori. În plus, începând cu 2013, Ucraina va trebui să-şi repatrieze, conform contractului, deşeurilor radioactive reprocesate din Rusia şi să le stocheze pe teritoriul naţional.

Pentru informare, Biroul de proiectare ‘Iujnoe’ este principalul centru ştiinţific al Ucrainei, care deţine tehnologii avansate spaţiale, proiectant cu renume mondial de rachete şi tehnologie spaţială, notează Interfax-Ukraina. La ora actuală, KBIU (Dnepropetrovsk) exportă 80% din produsele şi serviciile sale şi deţine mai mult de 20 de clienţi importanţi pe plan mondial. În general, 30% din produsele acestui birou se exportă în SUA, o proporţie similară în Rusia. Pe cale de dezvoltare sunt relaţiile cu UE.

Academia Internaţionala de Astronautică (AIA) reprezintă o organizaţie internaţională, care include oameni de ştiinţă şi ingineri de marcă din domeniul cercetării spaţiale. Sub auspiciile Academiei activează peste 1220 de membri din 75 de state, reuniţi în aproximativ 30 de grupuri de lucru care studiază diferite aspecte ale astronauticii – de la fizica solară la psihologia comportamentului în spaţiu.
SURSA: Agerpres