Ucraina nu va mai primi sprijin financiar din partea SUA, în 2024

Vești proaste pentru Ucraina, dar și pentru Uniunea Europeană. Institutul pentru Economie Mondială din Kiel (Kiel Institut) a emis vineri un avertisment. Potrivit Institutului, UE trebuie să își dubleze sprijinul militar acordat Ucrainei, pentru a compensa lipsa de finanțare din partea Statelor Unite.

Această deficiență a fost cauzată de o nouă alocare financiară în Congresul american, de mai multe luni, conform informațiilor furnizate de AFP.

„Este foarte incert ca SUA să trimită ajutor militar suplimentar în 2024”, transmite Kiel Institut.

Institutul Kiel analizează asistența militară, financiară și umanitară promisă și livrată Ucrainei după începerea invaziei ruse, la 24 februarie 2022.

Conform informațiilor furnizate până la data de 15 ianuarie, Statele Unite au oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de 42,2 miliarde de euro. Tranșele au fost acordate între februarie 2022 și decembrie 2023. Drept urmare, s-ar traduce printr-o medie de aproximativ 2 miliarde de euro lunar.

În contextul Uniunii Europene, aceasta a angajat să ofere 49,7 miliarde de euro în ajutor militar începând cu debutul conflictului. Totuși, până în prezent au fost alocate doar 35,2 miliarde de euro pentru achiziționarea de arme și echipamente de înaltă precizie.

Christoph Trebesch
Christoph Trebesch / SURSA FOTO: ifw-kiel.de

Christoph Trebesch (Kiel Institut) explică impactul acestei situații asupra UE

Monitorizarea ajutorului acordat Ucrainei este gestionată de echipa condusă de Christoph Trebesch, în cadrul Institutul Kiel.

„Europa va trebui cel puţin să-şi dubleze ajutorul militar actual în ipoteza în care nu va exista ajutor suplimentar din partea SUA. (…) Aceasta este o provocare, însă, în final, aceasta este o chestiune de voinţă politică. (…)

Ţările din Uniunea Europeană sunt printre cele mai bogate din lume şi, până la ora actuală, ele nu au depăşit nici măcar 1% din produsul lor intern brut (PIB) din 2021 pentru a susţine Ucraina”, potrivit lui Christoph Trebesch.

În total, Ucrainei i s-a promis, începând din februarie 2022, un total de 265,1 miliarde de euro:

1. Ajutor financiar în valoare de 141,3 miliarde de euro
2. Ajutor militar: 107,5 miliarde de euro
3. Ajutor umanitar: 16,3 miliarde de euro

Cei mai mari donatori sunt:

1. Uniunea Europeană și statele membre ale sale: 144,1 miliarde de euro
2. Statele Unite ale Americii: 67,7 miliarde de euro
3. Regatul Unit: 15,7 miliarde de euro

Cu toate acestea, discrepanța dintre promisiunile făcute și sumele efectiv alocate este semnificativă, în special în ceea ce privește Uniunea Europeană, care a alocat până în prezent doar 77,2 miliarde de euro din promisiunea inițială de 144,1 miliarde de euro.

Această discrepanță poate fi explicată prin faptul că fondurile deblocate de UE sunt adesea destinate pentru perioade extinse de timp.