Guvernul ne asigură că are bani pentru a susține criza acestei perioade, bazându-se cel mai probabil pe rezerva financiară în valută, în condițiile un scăderi dramatice a încasărilor. Dar cât va rezista aceasta rezervă? După calculele economistul Adrian Câciu, maxim o lună și jumătate.
La finalul anului trecut, ministrul de Finanțe Florin Cîțu a anunțat că bufferul guvernamental, rezerva în valută, este la un nivel optim și poate face față oricăror presiuni asupra finanțării chetuielilor publice. El mai preciza că bufferul se ridică la câteva miliarde de euro. Este adevărat că în acel moment nu se previziona criza prin care trecem acum.
Pe fondul scăderii veniturilor la buget, din motive ce țin de închiderea unor activități economie, rezerva valutară a Guvernului revine în actualitate. Tema vine în tandem și cu o întrebare logică: ”Cât rezistă acest buffer?”.
Economistul Adrian Câciu face o analiză a rezervei valutare a Guvernului și dă și un pronostic de timp: maxim o lună și jumătate. Iată ce scrie Adrian Câciu pe pagina lui de socializare:
”Atenţie la buffer!
Dacă cifrele stau aşa cum rezulta ele de pe site-urile oficiale, bufferul acopera doar 1 luna, 1 luna si jumatate cheltuielile statului!
Destul de şocant, mai ales în contextul în care există o serie de afirmaţii care ne spun că avem bani destui că au fost facute imprumuturi la inceput de an. Inteleg ca mai nou chiar există o auto laudă la unii în acest sens, deşi eu nu inteleg de se laudă că situaţia e cel puţin complicata.
Pe scurt, în buffer ar mai fi doar 6,9 miliarde euro (33,25 mld lei)
Ajungem la suma asta daca luam de bun bufferul la final de octombrie (5,4 mld euro), scadem cheltuiala din buffer la final de 2019(1,5 mld euro), adaugăm imprumutuile de la inceputul anului si pana acum (inclusiv cel extern), scădem cheltuiala cu deficitul de 8,3 miliarde lei si cheltuiala cu refinantarea datoriei scadente, 9,85 miliarde lei.
Cheltuielile lunare ale statului sunt în jur de 28 de mld lei, fara sa luăm in considerare cheltuiala cu ajutorul de şomaj tehnic!
Evident finantezi din imprumuturi curente, nu inseamna ca acoperi din buffer neaparat, dar mare atenţie la ceea ce vine: Vine o criza de finantare şi vine din extern! Adica exista un risc major sa nu te poti finanta ca stat!
Aceasta postare nu are rol de a panica! Ci de a semnala si de a recomanda la a o abordare mai rationala, că nu merge doar sa zici că e bine când nu mai e chiar bine!”