Pentru multe guverne practica spionajului pe Internet, despre care se discută în mod intens în ultimele săptămâni, este o simplă rutină, a afirmat luni, la Geneva, Hamadoun Toure, secretarul general al Uniunii Internaţionale de Telecomunicaţii (International Telecommunication Union /ITU/), relatează agenţia rusă de presă Itar-Tass.
‘Din păcate, în lume se duce un război informaţional. Mi-aş fi dorit să nu fi existat, dar acesta există’, a declarat şeful agenţiei specializate a ONU, evocând o discuţie purtată cu un diplomat occidental, a cărui indentitate nu a dorit să o dezvăluie. ‘Nu înţeleg de ce europenii sunt atât de surprinşi, doar toţi facem asta!’- şi-a exprimat nedumerirea interlocutorul său.
Mai mult, secretarul general al ITU a declarat că nu are nicio îndoială că şi e-mailul său se află sub supravegherea serviciilor secrete. ‘Ar fi o prostie să cred că poşta mea electronică nu este monitorizată’, a exclamat el, apreciind că lumea s-a schimbat în mod radical, iar împotriva noilor provocări pe Internet ţările pot să lupte doar împreună, prin eforturi coordonate.
‘Nu mai există o superputere în lume. În spaţiul virtual totul este rezolvat de creierul uman. Unii dintre viruşii cei mai dăunători au fost dezvoltaţi pe un laptop, cu costuri de mai puţin de 1.000 de dolari’, a remarcat, între altele, şeful ITU, îndemnând statele lumii să-şi unifice forţele împotriva noii provocări: războiul în reţele.
Scandalul privind activităţile serviciilor secrete a izbucnit după ce fostul asistent tehnic al CIA, Edward Snowden, a dezvăluit date despre un program secret de supraveghere electronică a utilizatorilor de Internet, inclusiv a misiunilor diplomatice străine de către serviciile speciale americane.
Sursa: Agerpres