În secolul în care trăim, analfabet nu înseamnă că nu poți scrie și citi, ci că nu poți comunica măcar într-o limbă străină. După 1989, din fericire, s-au deschis o mulțime de institute și centre pentru studierea limbilor străine, unde predau chiar profesori nativi, acestea atrăgând anual tot mai mulți cursanți.
Deschiderea gra­ni­țelor și posibilitatea de a opta pentru cursuri la universități de prestigiu din Eu­ropa sau pentru un loc de muncă mai bine plătit peste hotare i-a determinat pe români ca, în afara limbii engleze, să învețe germana, franceza, italiana, spaniola, ba chiar și chineza sau olandeza.

 „Anul acesta, mai mult decât în alți ani, în afară de limba engleză, înregistrăm un număr mare de solicitări pentru cursurile de limbă germană, franceză și italiană. Însă circa 50% din totalul cursurilor pe care le organizăm sunt cele de limba engleză, aproximativ 40% sunt de limba germană, iar cursurile de franceză și italiană reprezintă câte 5%“, precizează directorul  Centrului de Limbi Străine – FIDES, prof. univ. Smaranda Elian.

Aceasta susține că mulți dintre cei înscriși la FIDES aleg anumite cursuri și pentru că vor să-și schimbe locul de muncă sau trebuie să se adapteze la cerințele organizației pentru care lucrează. 
A redus criza economică bugetele cursanților?

„În 2009, din cauza stagnării economiei, am înregistrat o ușoară scădere a numărului de cursanți. Însă, începând din acest an, tendința este pozitivă“, spune Carmen González, administratorul Institutului Cervantes din București. În schimb, rerezentanții centrului FIDES susțin că numărul celor ce frecventează cursurile de limbi străine s-a menținut constant în toți acești ani. 
Zilnic, suntem bombardați cu reclame prin care ni se garantează că vom învăța orice limbă străină într-o săptămână, fără profesor, dacă achiziționăm un anumit CD sau anumite manuale.
În cât timp poți învăța o limbă străină
Se poate asimila atât de repede o limbă străină? „Elevii români au o mare ușurință în ceea ce privește deprinderea altor limbi. În general, învață ușor spaniola, dar, cu toate acestea, pentru a-ți însuși limba lui Cervantes este nevoie de mai mult de o săptămână. De aceea, cursurile oferite de noi sunt de patruzeci de ore pentru un modul“, explică administratorul Institutului Cervantes din București. „Sigur, unele limbi străine se învață mai usor, dar nu în intervale atât de scurte. În medie, un curs, de la nivelul de începător la nivel mediu, durează, la central nostru, șase luni“, adaugă Smaranda Elian. 
Cât costă un curs
Cele mai scumpe cursuri sunt cele de limba engleză organizate la British Council. Acestea sunt susținute fie de profesori nativi, fie de profesori de altă naționalitate, inclusiv români, dar care au experiență internațională. Un modul de 36 de ore pentru copii, de exemplu, costă 1.320 de lei. Grupele au maximum 16 copii, iar pentru înscriere se susține, gratuit, un test de nivel, care constă într-un interviu și un test scris. Astfel, se poate stabili care este nivelul de pregătire și în ce grupă urmează să fie înscris cursantul. 
La Institutul Cervantes poți opta pentru un curs online, AVE, care costă echivalentul a 60 de euro. Dacă alegi să frecventezi cursurile organizate la sediul institutului (cei mai mulți profesori fiind originari din Spania), vei scoate din buzunar cel mult 160 de euro. Institutul organizează și cursuri pentru copii, de pregătire pentru obținerea diplomelor de atestare, DELE, cursuri pentru traducători, de conversație sau de limbă catalană și galiciană. La Centrul FIDES, un modul de 32 de ore costă aproximativ 500 de lei. Pentru un curs de limba germană sau engleză vei plăti la Casa Schiller 550 de lei, în două tranșe, sau 520 de lei, plata integrală. În cazul în care ai mai frecventat aici alte cursuri,  primești un bonus de 30 de lei. 
Indiferent unde urmezi cursurile și pentru ce limbă sunt ele, trebuie să cumperi manualele și caietele aferente nivelului de pregătire. Prețul lor este consistent deoarece sunt aduse, de regulă, din țara a cărei limbă se învață. De exemplu, manualul pentru cursul organizat de British Council costă circa 100 de lei, iar cel pentru cursul de limba germană destinat copiilor, de la Casa Schiller, costă circa 80 de lei.

În ultima vreme, centrul nostru a primit tot mai multe solicitări pentru cursurile
de limba olandeză, rusă și chineză
.
Smaranda Elian, director, FIDES

50% din cursurile organizate de Centrul de limbi străine, FIDES, sunt pentru învățarea limbii engleze, urmate de cursurile de germană, franceză și italiană.