Pentru publicitari, participarea la festivaluri a devenit o investiţie

Agenţiile româneşti investesc între 5.000 şi 50.000 de euro anual pentru participarea la competiţii locale şi internaţionale atât pentru a-şi valida creaţia în faţa clienţilor, cât şi pentru a triumfa în faţa breslei. Anul trecut, agenţia de publicitate Headvertising a cheltuit pentru înscrierea la festivalul Effie România aproximativ 4.600 de euro, o sumă mică în comparaţie cu cele cheltuite, în acelaşi scop, de alte agenţii. A câştigat Grand Effie, cel mai

Agenţiile româneşti investesc între 5.000 şi 50.000 de euro anual pentru participarea la competiţii locale şi internaţionale atât pentru a-şi valida creaţia în faţa clienţilor, cât şi pentru a triumfa în faţa breslei.

Anul trecut, agenţia de publicitate Headvertising a cheltuit pentru înscrierea la festivalul Effie România aproximativ 4.600 de euro, o sumă mică în comparaţie cu cele cheltuite, în acelaşi scop, de alte agenţii. A câştigat Grand Effie, cel mai important trofeu din festival, datorită eficienţei campaniei pentru Gazeta Sporturilor. La ediţia din acest an, ai cărei câştigători vor fi anunţaţi joi, agenţia a ales să înscrie opt lucrări (achitând o taxă de 5.400 de euro), fiind cotată cu şanse reale la marele trofeu. Effie este singurul festival la care participă agenţia, deoarece doar acesta este considerat „cel mai relevant mod de a-şi dovedi eficienţa campaniilor. Până în anul 2003, am participat la AdPrint, Ad’Or şi Golden Drum, unde am luat diverse premii, după care a început războiul ghost-urilor (n.red. lucrare necomandată de client) şi am rămas doar la Effie, unde e mult mai greu să ai lucrări false. Plus că acolo clienţii fac publicitate pentru a avea vânzări, nu pentru spoturi «şmechere»“, explică Mircea Stăiculescu, managing director al Headvertising.

În schimb, Leo Burnett a participat an de an la festivaluri precum Ad’Or, Effie, Euro Effie, APG, Cannes Lions, Golden Drum, Clio Awards sau Epica. Roxana Dumitru, managing directorul Leo Burnett, spune că nu a calculat suma investită anual în festivaluri, însă cu siguranţă nu este o sumă mică, deoarece agenţia trimite în general mai multe lucrări, şi „o înscriere costă destul de mult; depinde de festival şi de categoria la care participă lucrarea – de la 100 de euro până la 600 de euro pentru o înscriere.“

Câştigătoare a trei premii la ediţia Effie 2007, agenţia Cohn&Jansen investeşte anual între 5.000 şi 10.000 de euro pentru participarea la competiţii de profil. În schimb, Publicis are prevăzută o sumă de patru ori mai mare. Chiar dacă anul acesta nu a înscris lucrări la Effie, Alex Bădilă, managerul Publicis, spune că alocă festivalurilor de publicitate circa 40.000 de euro, bani destinaţi atât înscrierii lucrărilor, cât şi participării la conferinţe şi seminarii.

Din punctul de vedere al investiţiei, adjudecarea acestor premii aduce un câştig de imagine agenţiilor, în special în rândul clienţilor. „Faptul că ai câştigat premii contează destul de puţin într-un pitch (n.red. licitaţie). Mai degrabă pe baza premiilor câştigate eşti remarcat şi chemat într-o licitaţie“, conchide Stăiculescu. n

Agenţiile se întrec pentru Cannes Lions

Bătălia pentru cel mai preţios trofeu din publicitate se dă anual în cadrul Festivalului internaţional Cannes Lions. În 2007, România a câştigat primele trofee la Cannes, prin lucrările agenţiilor GMP Advertising – Bronze Lion, şi al agenţiei de media Starcom (foto) – Silver Lion. În acest an, printre agenţiile româneşti înscrise la Cannes Lions se numără GMP (campania „De ce iubim Bucureştiul“, pentru Apa Nova), Starcom (o lucrare), Leo Burnett (cinci lucrări în şapte categorii), Graffiti BBDO (campania de print a brandului Montain Dew „Urban culture“) şi Grey România cu şapte lucrări (o campanie, două lucrări la categoria Media Lions şi patru la categoria Print).

Pe lângă competiţia de publicitate, Cannes Lions presupune şi o serie de conferinţe unde, în ultimii doi, s-au înscris mai mulţi clienţi de publicitate din România, în special din domeniul telecom şi FMCG. „Clienţii iau până la urmă deciziile şi e normal ca ei să se informeze despre tendinţele din industria de comunicare“, spune Teo Migdalovici, ambasador Cannes Lions în România.

Cine ar putea lua Grand EFFIE

Campania pentru pensii private, realizată pentru ING de agenţia Headvertising, este una dintre principalele favorite la câştigarea „Grand Effie“, cel mai mare premiu al festivalului de publicitate Effie România. 
 
Leo Burnett, favorită anul trecut la câştigarea marelui premiu, are şanse foarte mari să îşi adjudece Grand Effie-ul din acest an cu Ziua Bărbatului, campania Bergenbier. Marele premiu a fost câştigat, în fiecare an, de către o altă agenţie: NextCap, McCann, Leo Burnett.

Capital – Editia nr. 19, data 14 mai 2008