Vladimir Socor, în vârstă de 75 de ani, este un analist politic al Fundației Jamestown si Eurasia Daily Monitor, specializat pe zona Europei de Est. În prezent el locuiește in München, Germania și studiază problemele politice și conflictele etnice din fostele republici sovietice și CSI de zeci de ani.

Alegătorii de stânga nu au ieșit la vot

Participarea a fost extrem de redusă la alegătorii din stânga Nistrului. Asta pare să fie în prezent politica generală a Rusiei față de aceste alegeri. Practic, Rusia nu a dorit ca Partidul Socialiștilor să câștige aceste alegeri, a explicat analistul Vladimir Socor la Radio Europa Liberă.

Greul de abia începe în Moldova

„De acord, greul abia începe, deoarece dna Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate au preluat un stat falit, falimentar din toate punctele de vedere, nu numai strict economic, dar și din punctul de vedere al instituțiilor statului, din punctul de vedere al vulnerabilității, al insecurității statului și chiar un stat falimentar din punctul de vedere al conștiinței naționale și al securității statului.

Rezultatul alegerilor a demonstrat că majoritatea cetățenilor nu s-au împăcat cu această stare de lucruri, deoarece anume dna Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate le-au oferit cetățenilor șansa de a scoate Republica Moldova din situația de stat falit. Este o însărcinare la care acum se înhamă Partidul Acțiune și Solidaritate și Președinția Republicii Moldova. Va fi foarte greu, dar ajutorul din partea Uniunii Europene va fi foarte important și-i va da posibilitate Republicii Moldova să se refacă.”, a povestit analistul politic.

PAS are majoritatea a absolută în Parlament

De asemenea, analistul a mai vorbit despre faptul că partidul PAS are majoritatea absolută în Parlament și nu are nevoie să recurgă la coaliții cu aceste două partide.

Rusia rămâne cu unele pârghii de influență în Republica Moldova, printre altele, ceea ce au constatat și observatorii ruși chiar cu ocazia acestor alegeri, și anume faptul că o mare parte a populației are o atitudine prietenoasă față de Rusia. Rusia rămâne un imperiu al răului, dar o parte bună a cetățenilor din Republica Moldova nu conștientizează acest fapt, ceea ce conferă Rusiei anumite rămășițe de pârghii de influență. Partidul Acțiune și Solidaritate și președinția vor fi obligate să țină seama de acest fapt și dna Maia Sandu deja a clarificat intențiile de politică față de Rusia. Anume dna Sandu și PAS-ul s-au abținut de la orice campanie electorală cu lozinci geopolitice.

Ce va face Rusia în viitorul apropiat

Europa Liberă a mai întrebat pe cunoscutul analist politic dacă consideră că se va schimba poziția Moscovei în funcție de culoarea partidului care a venit la putere în Republica Moldova în raport cu soluționarea problemei transnistrene?

„Interesul fundamental al Rusiei este să nu rezolve problema, să mențină problema într-o stare nerezolvată, cu scopul ca o eventuală soluție să ducă la o paralizare internă a Republicii Moldova. Acesta este interesul Rusiei pe termen nedefinit, pe termen lung și chiar nedefinit, dar, în același timp, Rusia ar putea să coopereze la o rezolvare a problemei Transnistriei, dacă aceasta ar constitui un precedent pentru o rezolvare asemănătoare în Ucraina, și anume prin conferirea regiunii separatiste a unui statut special în cadrul Republicii Moldova sau în cadrul Ucrainei”, a mai spus Vladimir Socor.

Sursă foto: Dreamstime