Calculele făcute de Consiliul Fiscal pe baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), arată că, la nivel de 2010, evaziunea fiscală rezultată din impoyitul pe venit, CSA şi TVA se ridică la 10,3% din PIB, nivel relativ constant de la declanşarea crizei în România.
Astfel, potrivit prezentării făcute de Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, evayiunea fiscală rezultată din munca la negru ajunge la aproximativ 6% din PIB, fiind compusă din evaziune fiscală rezultată din neplasta impozitului pe venit şi a contribuţiilor pentru bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Evaziunea fiscală din TVA a ajuns la circa 3,6% din PIB, în timp ce veniturile ilegale realizate de populaţie (gen cazare nefiscalizată pe Litoral sau în Deltă) reprezintă doar 0,8% din PIB. Astfel, la ora actuală, evaziunea fiscală în România se situează undeva între 10% şi 15 din Produsul Intern Brut. Ionuţ Dumitru concluzionează: “Dacă s-ar colecta doar 30% din evaziunea fiscală, România ar avea acum excedent bugetar”.
Din cauza evaziunii fiscale foarte ridicate, ponderea economiei ascunse în PIB-ul României a ajuns la peste 29,6%, situând ţara noastră pe locul doi în Uniunea Europeană, după Bulgaria care înregistrează o pondere 32,3%.