Potrivit analiștilor de la Raiffeisen Research, pentru zona Europa Centrală și de Est, investitorii vor fi interesați obligațiunile de stat din această zonă, dar și de acțiunile unor companii precum Mol, Lukoil, Azotytarnow și PKO BP.
Datorită randamentelor extrem de scăzute în Zona Euro, interesul pentru obligaţiunile de stat din ECE a crescut substanţial. Cererea externă mare pentru obligaţiunile de stat din ECE a condus şi la scăderea randamentelor.
Analiştii Raiffeisen Research prevăd o stagnare a randamentelor obligaţiunilor de stat din regiune până la jumătatea anului. Această presupunere este susţinută de micşorarea constantă a ratelor dobânzilor datorată scăderii ratelor inflaţiei.
Analiştii văd potenţial de creştere pentru pieţele de capital din ECE, unde se aşteaptă ca indicii să crească cu rate cuprinse între 4 şi 9 procente până la finalul trimestrului al doilea. În termeni de performanţă, pe primul loc ar urma să se situeze Istanbulul, urmat de Bucureşti şi Viena.
Pentru ECE, Raiffeisen recomandă acţiunile MOL din Ungaria şi LUKoil din Rusia precum şi companiile poloneze AzotyTarnów şi banca PKO BP. Analistul șef al Raiffeisen Research Centrobank AG, Stefan Maxian, consideră că recenta depreciere a acţiunilor MOL nu se justifică în mod fundamental. „După părerea noastră, actualele preţuri ale acţiunilor sunt atractive, mai ales că se aşteaptă o creştere solidă a preţurilor materiei prime”, a spus Maxian.
LUKoil, cea de-a doua companie privată de petrol şi gaz în termeni de rezerve, integrată pe vertical, este evaluată la un discount substanţial comparativ cu Rosneft, principalul competitor. În ceea ce priveşte sectorul bancar polonez, PKO BP este cea mai atractivă în ceea ce priveşte valoarea de piaţă şi, de asemenea, a avut o evoluţie mai bună a preţului pe acţiune, comparativ cu celelalte bănci din regiune. Producătorul de îngrăşăminte AzotyTarnów a fost principalul beneficiar al consolidării industriei chimice poloneze. Se preconizează că veniturile din vânzări vor creşte în următorii ani, mai ales datorită creşterii subvenţiilor europene primite de fermierii polonezi. Instalaţiile de amoniu ale grupului se numără printre cele mai eficiente instalaţii din lume.