Cu un sistem de impozitare foarte ridicat al salariilor, dar cu un grad de colectare deficitar al veniturilor, România face dovada existenţei unui sistem de taxare cu prea multe excepţii şi care permite un grad ridicat al evaziunii fiscal.
Rata legală de taxare a muncii este foarte ridicată în România (pentru un salariu mic, egal cu 67% din salariul mediu, Romania are a 8-a cea mai înaltă rată de taxare a muncii – contribuţii la asigurările sociale şi impozit pe venit) din UE-27, potrivit unui studiu realizat de Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal. Însă, rata efectivă de taxare (veniturile încasate la buget din CAS şi din impozitul pe venit raportate la salariile brute din economie – inclusiv cele din economia subterană), este a patra cea mai mica din UE27. Acest lucru este consecinţa unui sistem de taxare cu prea multe excepţii si cu o evaziune fiscală ridicată.
“Combaterea muncii “la negru” şi reducerea evaziunii fiscal ar trebui să fie principalele priorităţi ale guvernului. În prezent, conform estimarilor INS, peste 1.8 milioane persoane lucreaza “la negru”, spune Ionuţ Dumitru.