Penurie de specialisti care sa “numere” miliarde de euro

Anul viitor, autoritatile au dead-line sa fie pregatite pentru gestiunea a aproape 11 miliarde de euro, bani care vor veni dupa 2007. Ce ne mai trebuie? “Doar” 6.000 de specialisti pentru alocarea, efectuarea de plati si controlul utilizarii acestor bani. “Pregatire de specialitate: studii superioare de lunga durata, perfectionari – managementul proiectelor, utilizarea fondurilor comunitare, comunicare si relatii publice, tehnica negocierii in context UE,



Anul viitor, autoritatile au dead-line sa fie pregatite pentru gestiunea a aproape 11 miliarde de euro, bani care vor veni dupa 2007. Ce ne mai trebuie? “Doar” 6.000 de specialisti pentru alocarea, efectuarea de plati si controlul utilizarii acestor bani.

“Pregatire de specialitate: studii superioare de lunga durata, perfectionari – managementul proiectelor, utilizarea fondurilor comunitare, comunicare si relatii publice, tehnica negocierii in context UE, achizitii publice, legislatii si institutii europene, management financiar, performanta sistemului de contabilitate publica.” Sunt doar cateva dintre cerintele pe care ar trebui sa le indeplineasca personalul care isi va desfasura activitatea in cadrul autoritatilor de management pentru programe operationale finantate prin viitoarele fonduri structurale de la UE. Aceste date au fost transmise de catre Ministerul Economiei si Comertului in cadrul caruia va functiona una dintre structurile care vor gestiona aceste finantari. “Angajamentul luat de Romania este de a asigura un numar de 60 de angajati pana la sfarsitul anului viitor”, spune Irina Dumitru, reprezentantul MEC.
Cifra de angajari obligatorie la MEC reprezinta un procent infim din totalul personalului necesar pentru autoritatile publice care vor invarti banii europeni. Din pacate, numarul conditiilor impuse la recrutare este invers proportional cu cel al potentialilor angajati care le si pot indeplini. Pe de alta parte, e greu de crezut ca persoanele intr-adevar pregatite vor fi atrase de salariile austere din administratia publica. Drept urmare, varianta de compromis identificata pana in prezent a fost transferarea celor din cadrul altor departamente. Numarul acestora este insa limitat. De unde luam atunci aproape 6.000 de oameni, cat sa umplem posturile impuse pentru agentiile de plati in agricultura si autoritatile de management?


“Ca urmare a concursurilor organizate, s-au alaturat celor 11 angajati existenti inca patru. Alti trei au fost redistribuiti. In momentul de fata, avem 15 angajati, ca urmare a plecarii a trei persoane”, explica reprezentantul MEC. Situatia pare si mai confuza la nivelul agentiilor de plati pentru fonduri adresate agriculturii.


Agentia de Plati si Interventii Galati are acum 20 de angajati. In 2006, numarul trebuie sa creasca la aproape 90 de oameni cu experienta in domeniul agricol, economic si juridic. In mod normal, infiintarea de noi locuri de munca nu poate decat bucura, numai ca in cazul acesta nu prea mai are pe cine. Cea mai importanta sursa de ingineri agronomi in judet este Directia Agricola, ramasa si ea cu o mana de oameni. Majoritatea inginerilor agronomi care au apartinut de fostele IAS-uri sau de ferme agricole lucreaza acum in mediul privat, asa ca singura solutie consta in racolarea proaspetilor absolventi.


“Au ramas foarte putini specialisti in domeniul agricol la noi in judet, prin urmare, vor fi probleme in a gasi oameni pentru agentie. Toti cei care lucram astazi aici provenim din DADR, dar si acolo au mai ramas foarte putini”, a spus Venera Enescu, coordonatorul Agentiei de Plati si Interventii din Galati. si exemplul se extinde la nivel national.


Agentia Nationala de Plati estimeaza ca, in momentul aderarii, va avea un numar de aproximativ doua milioane de cereri de plata. Numai procesarea lor necesita un personal numeros. Se mai adauga si nevoia de specialisti la nivel judetean si local, adica, dupa calculele agentiei, inca vreo 4.000 de oameni. “Daca nu vom avea personalul necesar, agentia risca sa nu poata functiona, si banii veniti din partea UE sa nu fie gestionati corespunzator. Pana acum, avem 1.047 si nici nu ne gandim sa nu reusim sa facem si restul de angajari pana in octombrie 2006”, a spus Mariana Draghici, director general adjunct, Agentia Nationala de Plati si Interventii. Din Ministerul Agriculturii au fost transferati, pana acum, 23 de oameni, toti dornici de castiguri mai mari. Salariile in agentii pornesc de la cinci milioane de lei si pot ajunge la 12.600.000 de lei, sume la care se adauga un spor de pana la 75% pentru personalul implicat in derularea fondurilor externe.


Pe langa problemele din domeniul agriculturii, autoritatile de management din cadrul a sase ministere trebuie sa faca o serie de recrutari pentru aproximativ 1.000 de posturi. Ministerul Transporturilor nu a reusit, anul acesta, sa ocupe nici jumatate din cele scoase la concurs. si la Ministerul Muncii mai trebuie angajati circa 40 de oameni anul viitor. Ministrul Gheorghe Barbu este cel mai optimist dintre toti: “Nu cerem specializare in fonduri structurale, ca nu au de unde. Ii invatam sa lucreze mai intai cu programele de preaderare”. De altfel, specializarile in domeniul proiectelor si fondurilor europene sunt o raritate in universitatile noastre. In plus, candidatii ar trebui sa aiba experienta profesionala, asadar recentii absolventi nu se pot incadra exact in profil. “Cateva mii de oameni in Romania nu sunt disponibili. Cei mai buni sunt deja prinsi in proiecte la ONG-uri sau institutii care implementeaza proiecte ale Bancii Mondiale”, conchide Ciprian Ciucu, reprezentant al Centrului “Educatia 2000+”.



“Daca nu o sa avem cei 5.000 de oameni, Agentia nu poate functiona, si banii veniti din partea UE nu vor fi gestionati corespunzator. Dar nici nu ne gandim sa nu reusim.”

Mariana Draghici,

director general adjunct, Agentia Nationala de Plati si Interventii







“Nu cerem specializare in fonduri structurale, ca nu au de unde. Ii invatam sa lucreze mai intai cu programele de preaderare.”

Gheorghe Barbu,

ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei





Probleme la Ministerul Transporturilor


“In anul 2005, au fost scoase la concurs toate posturile vacante din cadrul Directiei Generale Relatii Financiare Externe, potrivit HG nr. 216/2005 privind redistribuirea de posturi si fonduri aferente in vederea intaririi structurilor cu atributii in procesul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, din cadrul MTCT.


• Aprilie 2005: scoase la concurs 21 de posturi vacante, din care, pe Fonduri comunitare nerambursabile – 16 posturi. S-au inscris 9 candidati, din care 7 candidati au fost admisi.
• Iunie 2005 – scoase la concurs 41 de posturi vacante, din care, pe Fonduri comunitare nerambursabile – 36 posturi. S-au inscris 22 candidati, din care 15 candidati au fost admisi”, transmite Ministerul.

Tara, Tara, vrem candidati!

• Ministerul Economiei si Comertului si-a luat angajamentul de a angaja, pana la sfarsitul anului viitor, inca 45 de oameni. Personalul necesar nu poate fi oricum, ci “motivat, capabil sa gestioneze un numar mare de proiecte cu valoare considerabila”, spune reprezentantul ministerului.
• Agentia Nationala de Plati si Interventii are nevoie de aproximativ 4.000 de ingineri agronomi, zootehnisti, economisti si juristi. Evident, toti specialisti in aceste domenii.